BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Blog yazmaya başlarken


Blog yazmaya karar verdiniz. Ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Hemen bir blog sayfası açmadan önce aşağıda yazdıklarımı okumanın size faydalı olacağını düşünüyorum.
NE YAPACAĞINIZA KARAR VERİN
Gerçekten bunu istiyor musunuz yoksa çoğunun yaptığı gibi ilk heyecanla bir kaç yazı yazıp sonradan bırakacak mısınız? O zaman kesinlikle blog yazmayın, gidin bakkal dükkânı açın! Gerçekten istiyorsanız yazmaya...
başlayabilirsiniz.
KONU SEÇİN
Her konuda yazabilirsiniz. Kişisel de yazabilirsiniz. Ama yok, blogum çok okunsun ve bir anlamı olsun diyorsanız, o zaman emek harcayacaksınız. Konu; sizin yapmak için hevesli olduğunuz, sevdiğiniz bir şey olmalı. Konunuz özgün ve farklı olsun. Örneğin siz evde yemek yapmayı seviyorsanız konuyu buldunuz işte. Ya da özel bir ilgi alanınız var: Ahşap boyama, takı dizayn, örgü, siyah-beyaz filmler, pul kolleksiyonu vs. Alın size konu! Yüzlerce kişi şimdiden sitenizde.
ÜÇKÂĞITÇILIK YAPMAYIN
Yıllar önce internette karalahana çorbası tarifi aramıştım. Buldum da. Onlarca site sadece bir siteden copy paste (kopyala, yapıştır) yaparak bizim “Copy koyun Molly’i” bile kıskandıracak bir üreme sayısı ile çoğalmış. Dikkat! Eğer sizin başka siteden kopyaladığınızı gören bir kişi asla sizin bloğunuza girmeyeceği gibi sokağınızın başından bile geçmez hatta mahalleye bile uğramaz. Bu nedenle sadece size ait, size özgün şeyleri yazın. O zaman sizin farklılığınız artacak, hayranlarınız çoğalacaktır. Eğer alıntı yapacaksanız lütfen kaynak gösterin ki sizin ciddi bir iş yaptığınız anlaşılsın.
ELİNİZDEN ÇIKAN LAFI KULAĞINIZ DUYSUN
Blog’unuza her şey yazabilirsiniz, serbestsiniz. Ben, 2 kere düşünün ve hemen yayınlamayın derim. Tüm dünyanın hatta akrabalarınızın, kavga ettiğiniz komşularınızın, patronlarınızın ayrıca eski kırıklarınızın da blogunuza ulaşacağını asla unutmayın. Kullanacağınız dil, eğer kişisel blog ise konuşma dili; qauntum fiziğinde nükleon ve mezonların reaksiyonu konulu bir blog ise mutlaka bilimsel dil kullanmakta fayda var diye düşünüyorum.
BUGÜN ÇOK YAZDIM, YARIN YAZMAM!
Hayatta olmaz! Şimdiden blog’un internet çöplüğünde yerini aldı bile. Günde 10 tane yazı yazıp, 10 gün yazmamak yerine günde ya da birkaç günde bir yazı yazmak, okuyuculara verdiğiniz değeri gösterir.
BLOGUNUZU PLANLAYIN
Kendinize bir yol haritası çizin. Blogunuzda nereye varmak istediğinizi hedefleyerek yol adımları oluşturun. Yani 1 yıl sonra okuyucu sayınız binleri bulduğunda neler yapabileceğinizi şimdiden düşünün. Günde 20–30 kişinin baktığı bir blog ile günde 1000 kişinin baktığı blog arasında çok fark vardır. Bu titizliği yapmaz ve planınızı oluşturmazsanız okuyucu sayınız düşecektir.
HEMEN YAZMAYA BAŞLAMAYIN!
Bir iki yazıp, “Amaan, yarın nasıl olsa yazarım.” mantığıyla hareket etmeyin. Blogu yayınlamaya başlamadan önce en az 10–15 yazı yazın ve bunları her gün düzenli olarak yayınlayın.
BLOGUNUZU SEVİN!
Blogunuzu yeni doğmuş bir bebek gibi düşünün. Bir bebeğin nasıl bakıma, ilgiye ve sevgiye ihtiyacı varsa; blogunuzu da bu şekilde büyütün. Acele etmeyin! Zamanla bebeğiniz büyüyecek ve kocaman bir blog olacaktır.
Buraya kadar anlattıklarım blog yazmanın bir hazırlık aşamasıydı. Bundan sonra yapılacak olan şeyler; blog için teknik altyapının hazırlanması; blogunuza bir isim bulmak, alan adı satın almak veya başka alan altında isim almanın yanında yazıların hangi platformda yazılacağı, sayfa şablonları, dizayn gibi görsellik çalışmaları vs. olacaktır. Bundan sonraki konular biraz teknik olacağı için bir başka yazıda buluşmak üzere.
Blog açacaklara için şimdiden başarılar dilerim.

Hiç yorum yok