BAŞA DÖN

Reklam Alanı

ABD'de tarım dışı istihdam 10 yılın zirvesinde

ABD'de Mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamı, her on yılda bir nüfus sayımı için geçici olarak yapılan işe alımların etkisiyle Mayıs ayında Mart 2000’den beri en hızlı artışını yaşadı. Ülkede işsizlik yüzde 9.7'ye geriledi.
Aynı dönemde özel sektör tarafından gerçekleştirilen işe alımlarda sert şekilde bir yavaşlama görüldü. Gelen veriler, özel sektörde eleman alımına gitmek yerine çalışma saatlerinde artış görüldüğünü ortaya çıkardı.
ABD Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre,
Mayıs ayında tarım dışı istihdam rakamındaki artış 431 bin oldu. Bu artışın büyük kısmını ise nüfus sayımı için geçici olarak istihdam edilen 411 bin kişi oluşturdu. Bu artış miktarı Mart 2000'den beri en yüksek aylık yükseliş olurken, istihdam üst üste beşinci ayında da artmış oldu.
İş piyasasının önemli bir göstergesi olan özel sektör istihdamı ise Nisan'da gösterdiği 218 bin kişilik artıştan sonra sert şekilde düşerek 41 binde kaldı.
İşverenler bu dönemde yeni eleman almak yerine çalışanlarının mesai saatlerini artırma yoluna gitti. Mayıs'ta haftalık ortalama çalışma saati 34.1 saatten, 34.2 saate çıktı.
Mayıs ayındaki hızlı artış ile ABD'deki istihdam Nisan'da bulunduğu 9.9 seviyesinden 9.7'ye geriledi.

Reuters'in analistler arasında yaptığı ankette beklenen rakam ise 513 bin olmuştu.
PİYASALARI ETKİLEDİ

ABD'nin mayıs ayına yönelik işsizlik rakamlarının beklentilerin altında gelmesi, ABD borsalarının Cuma günü ilk işlemlerde yüzde 2'ye yakın düşüş yaşamasına neden oldu.

S&P 500 ve Nasdaq'ın yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı yaşadı.

Avrupa'da ise işsizlik verileri İngiltere FTSE 100 endeksi ve Almanya'nın DAX endeksinin yüzde 1'in üzerinde değer kaybı yaşamasına neden olurken, Fransa CAC-40 endeksi, Societe General'e yönelik söylentilerinde etkisiyle yüzde 2.7 oranında düştü.

Hiç yorum yok