BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Anıza Pamuk Ekimine Büyük İlgi

Anıza Pamuk Ekimine Büyük İlgi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Sadettin Öztürk, "Anıza pamuk ekim çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürmekte ve son yıllarda bu yöntem bölgede hızla artmaktadır" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Sadettin Öztürk, "Anıza pamuk ekim çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürmekte ve son yıllarda bu yöntem bölgede hızla
artmaktadır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından pamuk üreticisine yönelik "2. Ürün Pamuk Ekimi ve Yetiştiriciliği" konulu eğitim semineri düzenlendi. Enstitü arazisinde gerçekleşen eğitime Enstitü Müdürü Sadettin Öztürk ve pamuk yetiştiren illerden teknik elemanlar da katılırken, eğitim semineri üreticilerden yoğun ilgi gördü.

Eğitim seminerinde anıza pamuk ekimi hakkında bilgiler veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Sadettin Öztürk, toprakların korunması ve pamuk tarımının geleceği açısından çok önemli olan '2. Ürün Anıza Pamuk Ekimi ve Yetiştiriciliği' konusunda pamuk yetiştiren illerden teknik elemanlarında katılımıyla teorik ve uygulamalı olarak eğitim verdiliğini belirterek, "Ülkemizde pamuk üretim masraflarının hızla artması, ithalat baskısı ve pamuk fiyatlarının bu oranda artmaması nedeniyle pamuk üreticisi başka ürünlere yönelmiştir. 1934 yılından bu yana pamuk üreticisinin hizmetinde olan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü bu soruna çözüm olacak anıza pamuk ekim çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürmekte ve son yıllarda bu yöntem bölgede büyük rağbet görmek ve yöntemi tercih eden üretici sayısı artmaktadır.

Enstitümüz ve üretici işbirliğiyle yürütülen çalışmalarda Söke, Aydın, Sarayköy, Nazilli, Menemen, Kınık ve Manisa'da buğday hasadından sonra anıza ekim yapılmıştır" diye konuştu.
2. ürün anıza pamuk ekiminin avantajları hakkında da bilgiler veren Öztürk, şunları söyledi: "Toprak işleme minimum seviyede olduğu için hem toprak sıkışması engellenmekte hem de yakıt tüketiminden tasarruf sağlanmaktadır. Normal ekimde yapılan çapalama ve seyreltmeye gerek kalmamaktadır. Buda insan gücüne gereksinimi ortadan kaldıran ve maliyeti düşüren önemli bir faktördür. Ekilen çeşitlerin vejetasyon süreleri normal ekimde ekilen çeşitlerden 20-25 gün daha kısa olması dolayısıyla üretim ve bakım masrafları azalmaktadır. İkinci ürün mısır tarımına göre ikinci ürün pamuk su tüketiminin daha az olması dolayısıyla su eksikliği bulunan yıl ve alanlarda tavsiye edilmektedir. Buğday ve arpa hasadından sonra toprağın tekrar ekime hazırlanması için gereken zamandan tasarruf sağlanır. Toprak işleme minimum seviyede olduğu için, Uzun dönemde toprağın verimliliği artar. Toprak yüzeyinde devamlı bitki örtüsü olacağından toprak erozyonunu azalır. Toprak yapısı uzun dönemde iyileşeceğinden, toprağın su tutma kapasitesi artar"

Hiç yorum yok