BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Aydın'da sulama göletleri faaliyete geçti

Aydın'da, orman yangınları ile mücadelede ve tarım alanlarının sulanmasında kullanılmak üzere yaptırılan iki adet gölet su tutmaya başladı. Aydın Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünce 2009 yılında ihalesi yapılan Karacasu Tepecik Köyü sulama göleti su tutmaya başladı. Tepecik Göledi’nden depolanan su sayesinde, damla usulü sulama yapılarak, son yıllarda gelişen ve dikimine hız verilen gemlik zeytini üretimi, tütün, sebze-meyvelerin sulaması, ve göledin yörede bulunan Yaykın Ovasına hayat vermesi
hedefleniyor.

Doğal güzelliği ile piknik ve mesire alanı olarak kullanılmasının yanı sıra göletten, orman yangınları, hayvan içme suyu ve yaban hayatın korunmasında da faydalanılacağı öğrenildi. Toplam bin 400 dekar alanı sulayacak olan Tepecik göleti, 11.05 mt yüksekliğinde, 84 metre uzunluğunda ve betonarme ağırlık tipi olarak inşa edildi. 33 bin metre küp depolama kapasitesi bulunan gölet yılda iki defa dolabilecek. Diğer yandan gölet için sürekli depolamada, bir başka kaynaktan üç saniyede iki litre ilave su kaynağı da temin edildiği kaydedildi.

PAMUCAK GÖLETİ TAMAMLANDI

Diğer yandan Aydın İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yaptırılan Pamucak göledi de su tutmaya başladı. Kuyucak’ın Pamucak köyü sınırları içersinde karlık dağı eteğinde Kaplanderesi üzerinde beton ağırlıklı gövde olarak inşa edilen gölet daha çok sulama amaçlı kullanılacak. Orman yangınları ve yabani hayatın korunması, hayvan içme suyu amaçlıda kullanılacak olan göletten, herhangi bir elektrik tüketimi gerekmeden, damla usulü sulamayla 2 bin 500 dekar alanın sulaması yapılacak. Sulama sezonu boyunca iki defa su depolanabilecek olan ve beton ağırlıklı inşa edilen göledin depolama kapasitesi 20 bin metreküp olup, gövde yüksekliği 10 metre gövde uzunluğu ise 64 metre.

Hiç yorum yok