BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Biçerdöver sahiplerine önemli uyarılar

Gaziantep İl Tarım Müdürlüğü, “ilde 2010 yılında biçerdöver hasadında müsaade edilebilir kayıp oranının yüzde 3 olarak belirlendiğini, bu oranın üzerinde biçim yapan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine idari yaptırım uygulanacağını” açıkladı.
Dünyamızda ve bilhassa ülkemizde insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğu vurgulanan İl Tarım Müdürlüğü açıklamasında, “Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıla ayrılı olduğu halde zaman zaman tahıl ithal ettiğimizde acı bir gerçektir. Dünya üzerindeki ve Ülkemizdeki tahıl alanları artık sınırlıdır. Buna rağmen nüfus hızla artmakta ve
açlıklar yer yer kendisini göstermektedir” denildi.
Biçerdöverle hasatta tane kayıplarının önlenmesinin ekonomik açıdan önemine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
Ekonomik düzeni korumak açısından değerlendirildiğinde; yapılan hesaplamalar sadece hububatta dane kaybını yalnızca yüzde 1 azaltmakla kullanılmamış son model biçerdöverlerden 40?60 adet alınabileceğini göstermektedir. Ülkemizde her yıl ortalama 25 milyon ton ürün biçerdöverle hasat edilmektedir. Aynı zamanda, ülkemizde yalnızca yüzde 1 azaltmakla 250 bin ton tahıl toprağa dökülmeyecek ve hasat esnasında kaybedilmeyecektir.
Gaziantep'te 2010 yılında biçerdöverle ürün hasadında ürün-tane kayıplarını en aza indirilmesini sağlamak için İl Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarından konu ile hizmet içi eğitim alanların Valilikçe yetkili kılındığı bildirilen açıklamada, 2010 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı'nda yer alan ve il sınırları içerisinde 2010 yılı hasat sezonunda biçerdöverlerle hububat hasadında uygulanacak esaslar ve yapılacak cezai işlemler hakkında da bilgi verildi.
Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde, karşılıklı anlaşmanın esas olacağı belirtilen açıklamada, “İlimizde 2010 yılında Biçerdöver hasadında müsaade edilebilir kayıp oranı yüzde 3 olarak belirlenmiş olup, bu oranın üzerinde biçim yapan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine idari yaptırım uygulanacaktır. Hububat hasadına giren biçerdöverler hasat sezonu boyunca Gaziantep Valiliği tarafından yetki belgesi verilmiş görevlilerce sürekli kontrol edilecektir” uyarısı yapıldı.

Hiç yorum yok