BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Biçerdöverle Hasat Ciddi Dane Zararına Yol Açıyor

Ağrı Tarım İl Müdürü Yılmaz Zeren, biçerdöverle hububat hasatında ortaya çıkan dane kayıplarının ülke ekonomisine ve her yıl ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Ağrı Tarım İl Müdürü Yılmaz Zeren, biçerdöverle hububat hasatında ortaya çıkan dane kayıplarının ülke ekonomisine ve her yıl ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Biçerdöverle hasat edilen hububatın tarlalarda yüzde 2 oranında dane kaybına yol açtığını dile getiren Yılmaz
Zeren, bu kaybı en aza indirgemek için her yıl biçerdöver kontrolleri yaptıklarını söyledi. Ağrı'ya biçerdöverlerin hasat döneminde komşu illerden getirildiğini ifade eden Zeren "Ürünlerde dane kaybını önleyebilmek için tarlanın verimi ve arazi durumuna bakılarak biçerin uygun çalışma hızında gitmesi sağlandığında ve biçerdöverin ayarları en iyi şekilde yapıldığında sıfıra yakın dane kaybına ulaşılabilmektedir. Biçerdöverlere bağlı olmayan bir takım olumsuz şartları da dikkate aldığımızda dahi dane kaybının yüzde 3 değerini aşmaması gerekir. Bir yıl emek verip yetiştirdiğimiz ürünün, hasat sırasında tarlada kalmasını hiçbirimiz istemeyiz" dedi.

Dane kayıplarının önlenmesinde tarlanın doğru hazırlanmasının öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Yılmaz Zeren "Dane kayıpları ya ürün ve tarla şartlarından ya da biçerdöver ve sürücü şartlarından kaynaklanmaktadır. Bunlara dikkat etmeli ve gerekli tedbirleri almalıyız. Başlangıç olarak tarla hazırlığının doğru ve iyi yapılması gerekir. Fazla engebeli, taşlı ve yabancı otların fazla olduğu tarlada zorunlu olarak ürün kaybı da fazla olacaktır. Ayrıca daneleri dökülmeye hassas çeşitlerde kayıp artar. Dane kaybını ölçerken tarladaki bu hususları göz önünde bulundurmalı engebeli arazilerde tesviye yapmalı, hasadı zorlaştıracak büyüklükteki taşlar toplanmalı ve yüksek boylanan çeşitler yetiştirilmeli, yabancı ot mücadelesine gereken önem verilmelidir" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok