BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Bursa, Angus yetiştirecek

Otomotivin kalbi, tekstilin merkezi olarak nitelendirilen, tarımsal ihracatta ilk sıralarda gelen Bursa, geliştirilen bir projeyle hayvancılık sektöründe de adından söz ettirecek.
BTSO bünyesinde kurulan gıda masasının girişimleriyle ABD’den bin adet etçi sığır ırkı olan “Angus”tan getirilecek ve bu hayvanlar yem kullanılmadan merada yetiştirilecek.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Renault, Tofaş ve Karsan gibi büyük otomotiv firmalarının üretim yaptığı, dev tekstil fabrikalarının bulunduğu Bursa, her yıl milyarlarca dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.
Bu özelliği nedeniyle yıllardır otomotivin kalbi, tekstilin merkezi olarak nitelendirilen Bursa, gıda ve tarım
sektöründe de oldukça iddialı konumda bulunuyor. Sanayi, üretim, istihdam ve ihracat konusunda ülkenin önemli illeri arasında ilk sıralarda gelen Bursa, hayvancılıkta da atılıma hazırlanıyor.
Özellikle et fiyatlarındaki aşırı yükselme, meraların kullanılmaması, hayvancılıkla uğraşan köylülerin zarar etmesi, dağ köylerinin boşalmaya başlaması üzerine Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde bir proje hayata geçirilecek ve Bursa, hayvancılık sektöründe de iddialı konuma gelecek. Proje, BTSO bünyesinde 8 meslek komitesi ve 22 meclis üyesinin katılımıyla kurulan gıda masası koordinatörlüğünde yürütülecek.

HOLLANDA’DA ARAŞTIRMA YAPILDI

Gıda masasının temsilcisi ve BTSO Meclis Üyesi Yevuz Selim Çimen, projenin temelinin, merada et verimi yüksek hayvan yetiştirilmesine dayandığını söyledi.
Proje çerçevesinde Hollanda’da araştırma yaptıklarını, çiftlik ve mezbahaları gezdiklerini ifade eden Çimen, şöyle konuştu:
Yaptığımız incelemeler sonucunda Bursa’da etçi sığır ırkı olan ’Angus’tan yetiştirmeye karar verdik. Bu tür, et hayvancılığında dünyada bir marka. Marka kent konumunda olan Bursa’nın da hayvancılığa Angus ile girmesi iyi olacak. Projemize Uludağ Üniversitesi ve Bursa Valiliği de destek veriyor. Bu hayvanları bir ahıra kapatıp yemle beslemeyeceğiz. Merada yetiştirilecek ve maliyetleri çok düşük olacak. Projemizin en önemli ayaklarından biri de mera konusu. Yenişehir bölgesinde 3 bin dönümlük bir mera üzerinde çalışıyoruz.  Meranın tahsisi konusunda girişimler sürüyor. Bu mera, Bursa ve Türkiye’de hayvancılık konusunda yeni bir dönemin açılmasına katkı sağlayacak.”

BİN ANGUS GETİRİLECEK VE ET FİYATLARI DÜŞECEK

Çimen, ilk etapta ABD’den bin adet Angus ırkı sığır getireceklerini, 4 yıl içinde rakamın 5 bine çıkacağını vurgulayarak, hayvanları işten anlayan köylü yetiştiricilere dağıtacaklarını söyledi.
Türkiye’deki et sorununu doğayla birlikte çözmek üzere yola çıktıklarını belirten Çimen, şunları kaydetti:
Yemle bu iş olmuyor. Etin toptan fiyatı bir dönem 20 liraya kadar dayandı. Yemci, yetiştirici, kasap kazanmıyor, tüketici pahalıya et tüketiyor.  Kazanan kim? Kazananın belli olmadığı bir et sektörü... Bu projede herkes kazanacak. Ekonomik verileri oldukça iyi olan bir hayvanla bu işi çözeceğiz.  Yemin ete dönüşümü çok hızlı olan Angusları 6 aylık gebe olarak getireceğiz ve 3 ay sonra doğumlar olacak. Bursa’da herkes projeye sıcak bakıyor. Uludağ Üniversitesi köylülere bakımla ilgili destek verecek. Dağ köylerimiz boşalıyor.  Bu projeyle köylüyü evinde tutup hayvancılıktan iyi gelir elde etmesini sağlamak istiyoruz. Boş duran meralar var. Meraları kullanalım, yem vermeyelim. Bütün gelişmiş ülkeler doğayı kullanarak hayvancılık yapıyor bizler, meraları boş bırakıp ahırda yetiştiriyoruz.”
Çimen, yüksek et verimli bu ırk sayesinde etin toptan fiyatlarının 3-4 avro seviyelerine çekilebileceğini ifade ederek, “Köylü de kazanacak, kasap da, vatandaş da. Köylü yem kullanmadan doğanın nimetlerinden faydalanıp et üretip satacak. Vatandaş, yüksek bedeller yerine daha ucuza merada beslenen hayvanın etini yiyecek. Bursa, hayvancılık sektöründe de bu projeyle adından söz ettirecek” diye konuştu.

Hiç yorum yok