BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Et ithalatı kararı tedbir amaçlı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et ithalatı kararının tedbir amaçlı olduğunu belirterek, ''Bu da etkisini gösterdi. Fiyat, yüzde 19 fiyat düştü'' dedi.

Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda gündemdışı söz alan CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, et ithalatı kararını ''popülist bir yaklaşım'' olarak nitelendirerek, kararın hayvancılığın gelişimine telafisi güç zararlar vereceğini, üreticilerin iflas edeceğini söyledi.
Hükümet adına cevap vermek üzere söz alan Eker, hükümetleri döneminde hayvancılığın
stratejik bir yaklaşımla ele alındığını ve çok önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Eker, ''Geçen zaman içinde uygulanan doğru politikalar ve verilen desteklerle hayvancılık çok önemli bir noktaya gelmiştir'' dedi.
En son 28 Mayıs'ta Türkiye'de en çok hayvan besiciliği yapılan 16 ilde sayım yaptıklarını, bu illerde besideki hayvan sayısının 918 bin olarak tespit edildiğini bildiren Eker, ''Bunlara rağmen geçtiğimiz aylarda anormal bir fiyat artışı meydana geldi. Bu da tüketici aleyhine gelişti. Bunun için birtakım tedbirler öngördük. Öngördüğümüz tedbir doğrudan et ithalatı değil. Bugüne kadar bir kilogram et ithalatı yapılmış değil. İthal edilen et değil, kasaplık canlı hayvan. Şu ana kadar da bir tane gelmiş değil. Bu hafta sonu muhtemelen gelecek'' dedi.
Türkiye'de geçmiş dönemlerde de kasaplık canlı hayvan ithalatı yapıldığını, 1986-1996 yılları arasında Türkiye'nin yaklaşık 1,5 milyon kasaplık canlı hayvan ithal ettiğini anlatan Eker, ''Şimdi ihalesi yapılan kasaplık hayvan miktarı sadece 8 bin ton. Bu da en fazla 16 bin kasaplık canlı hayvan demektir'' diye konuştu.
Hayvancılık ile ilgili desteğin hükümetleri döneminde 15 kat artırıldığını belirten Eker, şöyle devam etti:
''Tenkitler haklı değil. Çünkü Türkiye'de üretim artmıştır, Türkiye yaklaşık 11 milyon büyük baş hayvana sahiptir. Sürüde önemli bir azalma yok. Verim artıyor ama kayıt dışılık yok mu? Var. Et sektöründe, maalesef bu fazladır. Kayıtdışılıkla mücadele ediyoruz.
Üretimin desteklenmesi yoluyla Türkiye'de sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Bu şekilde de bir politika izliyoruz. Üreticilerin gücüne hep inandık, bundan sonra da inanacağız. Üreticinin gücünü artıracak şekilde politikalarımızı devam ettireceğiz. Bu politikalar sayesindedir ki tarım sektörü 6 yılın 5'inde büyüdü. Sadece kuraklığın olduğu 2007 yılında tarım sektörü küçüldü. 2009 yılında küresel krize rağmen tarım sektörü yüzde 3,6 büyüdü. Tarım sektörü 70 milyon insan ve 30 milyon turisti besliyor, üstüne 11,5 milyar dolara yakın da ihracat yapıyor. Türkiye, net olarak tarım ürünü ihracatçısı ülkedir.''
Yem üretiminin sağlanan destekler nedeniyle arttığını, ırk ıslahı ile ilgili suni tohumlama desteği verildiğini anlatan Eker, koyun ve keçinin destekleme kapsamına alındığını söyledi.
-''İTHALAT TEDBİR AMAÇLI''-
Eker, sözlerini şöyle tamamladı:
''Tarım sektörünün Türk üreticisi ile birlikte büyüyeceğine inanıyoruz. Onların daha verimli ve daha iyi şekilde üretim yapmasını temin edecek şekilde planlama yapıyoruz. Amacımız asla Türk üreticisi, Türk çiftçisi ile rekabet etmek değildir. İthalat kararının sebebi tüketiciler üzerindeki olumsuz etkileri gördüğümüz içindir, bazı noktalarda istismar boyutunu gördüğümüz içindir. Et ithalatı kararı tedbir amaçlı. Bu da etkisini gösterdi. Yüzde 19 fiyat düştü, tüketim yüzde 25 arttı. Umarım ithalat mecburiyetinde kalmayız. Herkes tedbirini buna göre alır.

Hiç yorum yok