BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Et ithalatında bugüne kadar 566 baş hayvan geldi

Et fiyatlarının tırmanışa geçmesi gerekçe göstererek et ithalatı ihalesi düzenleyen Tarım Bakanlığı’nın istatistiğine göre 2002-2009 yılları arasında büyükbaş hayvan sayısı yüzde 9 arttı.
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın besicilik ve süt hayvancılığıyla ilgili verdiği soru önergesine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mendi Eker’in verdiği yanıt ile 2002 yılından 2009 yılına kadar büyükbaş hayvan sayısının yüzde 9 artığını, küçükbaş hayvan sayısının ise yüzde 16 azaldığını ortaya çıkardı. Aynı dönemde süt üretiminde ise yüzde 49’luk
bir artış olduğu belirlendi.
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın besicilik ve süt hayvancılığıyla ilgili verdiği soru önergesine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mendi Eker yanıt verdi. Bakan Eker, 2002 yılında 9 milyon 924 bin 575 baş olan büyükbaş hayvan sayısının 2009’da yüzde 9 artarak 10 milyon 811 bin 165 başa çıktığını, 2002 yılında 31 milyon 953 bin 800 baş küçükbaş hayvan sayısının ise 2009’da yüzde 16 azalarak 26 milyon 877 bin 793 başa gerilediğini kaydetti. Hayvancılık sektörünün gelişmesine yönelik olarak Bakanlık tarafından yürütülen ıslah ve destekleme çalışmaları sonucunda 2002 yılında, sığır varlığı içinde yüzde 63 olan kültür ve kültür melezi sığır oranının 2009 yılında yüzde 75.8’e çıktığını ifade eden Bakan Eker, “Ancak, sadece hayvan sayısındaki artışa veya azalışa göre yapılacak değerlendirmeler tam olarak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü gelişmiş ülkelere bakıldığında hayvan sayılarının az, ancak birim hayvan başına verim ortalamalarının yüksek olduğu görülmektedir. Bakanlığımızca yürütülmekte olan çalışmalarda amaç sadece hayvan sayışım arttırmak değil ıslah çalışmaları yapmak suretiyle birim hayvan başına verimleri arttırmaktır” dedi.

SÜT ÜRETİMİNDE YÜZDE 49 ARTIŞ

2002 yılında bin 705 litre/baş olan süt üretiminin 2009 yılında 2 bin 803 litre /başa, 184.7 kilogram/baş olan et üretiminin 2009 yılında 216.6 kilogram/başa çıktığını belirten Bakan Eker, 2002 yılında 8 milyon 408 bin 568 ton olan süt üretiminin 2009 yılında yüzde 49.2 artarak 12 milyon 542 bin 186 tona çıktığını ifade etti.

SPEKÜLASYONLAR SONUCU ET FİYATLARI YÜKSELDİ

Türkiye’de et fiyatlarının, enflasyon oranlarına uygun bir seyir göstermekle beraber, son dönemde spekülasyonlar sonucu besi materyali kalmadığı şeklinde haberlerin yayılmasının geçici olarak et fiyatlarında yükselmelere neden olduğunu kaydeden Bakan Eker şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlığımız bu fiyat artışının; besi materyali yokluğundan veya kırmızı ete olan talep artışından kaynaklanmadığını tespit edip
dönemi içinde müdahale ederek fiyatlarda yüzde 15-20 gerileme olmasını sağlamıştır. Bakanlığımızca, Türkiye genelinde yetiştiricilere ödenen hayvancılık desteklemelerinin
yanında yeni yatının yapan veya kurulu işletmesini büyütmek isteyen yatırımcılara, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırılmaktadır. Bakanlar Kurulu’nun 2010/6 sayılı karan ile diğer hayvancılık kredileri yanında büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapanlara da, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile yüzde 50 indirimli faizle 7 yıl vadeli yatırım, 2 yıl vadeli işletme kredisi kullandırılması uygulaması 2010 yılında başlatılmıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sütçü, etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık işletmelerine inşaat için yüzde 30, makine ve hayvan alımında ise yüzde 40 oranında hibe desteği uygulaması başlatılmıştır. Ayrıca, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin uyguladığı hayvancılık projeleri. Genel Bütçe ve Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile 2003 yılında yapılan protokol ile kullanılan kaynaktan kredilendirmektedir. Bununla beraber, 1992 yılında 35 Kombinası ile özelleştirme kapsamına alınan ve 2005 yılında özeleştirilmeden 8 adet Kombinası ile yeniden yapılandırılarak hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmek amacı ile Et ve Balık Kurumu özelleştirme kapsamından çıkartılmıştır.”

TAR-ET PROJESİNE 3 YILDA 8.8 MİLYON TL TEŞVİK ÖDENDİ

TAR-ET Projesi kapsamında, 2006 yılından itibaren hayvancılığın desteklenmesine katkı sağlamak amacı ile Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve Ziraat Bankası A.Ş ile ortak olarak yürütülen ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 28 ilde sözleşmeli besicilik modeli uygulaması ile 2007-2010 yıllan arasında 43 bin 449 hayvan projeye kaydedildiğini belirten Bakan Eker, bunlardan 24 bin 284 adedinin Et ve Balık Kurumu tarafından kesildiğini, TAR-ET Projesine 3 yılda toplam 8 milyon 727 bin TL teşvik ödendiğini kaydetti.

EBK ÜRETİCİLER İÇİN GARANTİLİ BİR PAZAR

Et ve Balık Kurumu’nun üreticiler için garanti ve sürekli bir pazar olduğunu ifade eden Bakan Eker, EBK’nın üreticilerin hayvanlarını hiçbir kısıtlamaya meydan vermeden keserek, ödemeleri peşin olarak yaptığını belirtti. Bu çerçevede 2007-2010 yılları arasında 219 bin 257 adet hayvan alımı ve kesiminin gerçekleştiği bilgisini veren Bakan Eker, “2002-2009 yılları arasında ihracatı yapılan büyükbaş hayvan sayısının 280, küçükbaş hayvan sayısı ise 524 bin 479 baştır” dedi.

ET İTHALATINDA BU GÜNE KADAR 566 BAŞ HAYVAN GELDİ

Bakan Eker, “Et fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle, canlı hayvan ve et ithalatı konusunda nasıl bir yöntem izlenecektir? İthal edilecek et, canlı hayvan sayısı ve bunlar için ödenecek döviz miktarı nedir” sorusuna canlı kasaplık sığır ithalatının ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Coırientes ve Misiones bölgeleri hariç), İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan ülkelerinden ihale yoluyla yapıldığını belirterek, ithal edilen canlı kasaplık sığır miktarının 8 bin ton (yaklaşık 16 bin baş) olduğunu, bugüne kadar 566 baş hayvanın geldiğini, kesimlerin halen devam ettiği yanıtını verdi.

BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ DE BÜTÇE İMKANLARI DOĞRULTUSUNDA UYGULAMAYA KONUYOR

“Hayvancılık konumundaki destek uygulamaları, neden sadece 2 bölgemizle sınırlı kalmıştır? Diğer bölgelerimizi de kapsayacak bir destek programı uygulanacak mıdır?” sorusuna ise Bakan Eker, GAP Projesinin bugüne mahsus bir proje olmadığını, Türkiye’nin Ulusal Kalkınma Planlan gereği yıllardır uygulanan önemli bir proje olduğunu kaydetti. Ulusal Kalkınma Planları içerisinde yer alan GAP, DAP, KOP, DOKAP ve diğer bölgesel kalkınma projeleri de bütçe imkanları doğrultusunda uygulamaya konduğunu ifade eden Bakan Eker, söz konusu desteklemelerin hedefleri çerçevesinde yapılan hayvancılık konusundaki hibe desteği uygulamalarının da eylem planının genel amacı içinde değerlendirileceğini belirten Eker, şöyle devam etti:
“Ayrıca projeler örgütlülüğün, kayıt sistemlerinin oluşturulmasına ve bununla birlikte üretimin arttırılmasına yöneliktir. Amaç, ilerleyen yıllarda bölgede benzer işletmelerin kurulmasını, pazarlama ağının oluşturulmasını sağlamaktır. Bundan sonraki yıllarda da bütçe imkanları doğrultusunda diğer illeri de kapsayabilecektir. Ancak göçün yoğun olarak yaşandığı bu bölgelerde iş olanaklarının arttırılması amacı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bu projelerin uygulanması öncelikli önem taşımaktadır.”

Hiç yorum yok