BAŞA DÖN

Reklam Alanı

İzmir ekolojik pazarına kavuşuyor

Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, 'İzmir’in ilk ekolojik pazarı' için protokol imzaladı. 25 Haziran’da Bostanlı Pazar yerinde hizmet vermeye başlayacak olan ekolojik Pazar, Cuma günleri organik ürünleri tüketicilerle buluşturacak.

Organik tarımı desteklemek için çalışmalar yürüten ve özellikle Menderes Havzası ve Yarımada’daki çalışmaları ile bu alanda öncü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bostanlı’ya “Ekolojik Pazar” açmak için
hazırlıkları tamamladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde 25 Haziran Cuma günü açılacak İzmir’in ilk “ekolojik pazarı” için dört kurum arasında protokol imzalandı.

İzmirli organik tarım üreticilerinin yanısıra, Türkiye’nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerinin de yer alacağı ekolojik pazar için hazırlanan protokolü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Onursal Başkanı Prof. Uygun Aksoy imzaladı.

İmza öncesi konuşan ETO kurucularından onursal Başkan Prof. Uygun Aksoy, kurumların işbirliği ile yaşama geçirilen proje kapsamında zincirin tümünü tamamlamak üzere üreticilere eğitim verildiğini, üretim sürecinde de doğrudan danışmanlığın İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Park Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından yapıldığını anlattı.

Aksoy, “Amacımız böyle bir üretim potansiyelini İzmirlilere pazarda bir şekilde sunmak. Diğer pazarlardan ve faaliyetlerden farkı da, üretici gurubu oluşturup bu üretici grubunun doğrudan doğruya tüketici grubuyla buluşmasını sağlamak” dedi.

“ORGANİK” LOGOSU BULUNACAK

“Organik” logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, hem İzmirliler’e katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hem de organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı verecek. “Ekopazar İzmir”, 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan Bostanlı Pazar yerinde, yaklaşık 4000 metrekare alan üzerinde sadece Cuma günleri kurulacak.

SIKI DENETİM

Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak olan ürünler, tüketicilere bez ya da kağıt ambalajlarda verilecek, naylon poşet kullanılmayacak.

Ekopazar’da ayrıca, tüm pazarcılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanacaklar. Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce “karantina bölgesi”nde tekrar denetimden geçecekler.

ETO tarafından oluşturulan komisyon, burada ürünleri kontrol edecek ve ondan sonra Ekopazar’daki tezgahlara konulup halka ulaştırılmasına izin verilecek. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün varsa, tahlile gönderilecek ve pazar alanına alınmayacak.

Hiç yorum yok