BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Sütçülüğe yatırım yapan servet kazanır

Son yıllarda özellikle büyük sanayicilerin ilgi alanına giren tarım ve hayvancılık umut vaat ediyor. Türkiye'deki süt sektörünün daha alacak çok yolu olduğunu söyleyen Sütaş'ın patronu Muharrem Yılmaz, "Sütçülük, köylüyü namerde muhtaç etmez." dedi.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sütçülük sektörünün servet kazandırabilecek nadir alanlardan birisi olduğunu söyledi. Sütaş'ın, sözleşmeli sütçülüğü yaygınlaştırmaya çalıştığını belirten Yılmaz, bu sayede köylünün bazı çevrelerle karşı karşıya gelmeyeceğini dile
getirdi.

Türkiye'de büyük sanayicilerin bile tarım sektörünün farkına vardığını söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Sütçülük, parası olmayan köylüyü namerde muhtaç etmeyecek, cebinde çay parası olmasını sağlayacak bir sistemdir. Bu alanda yatırım düşünen ise servetini katlayarak büyütebilir." dedi. Bursa Karacabey'deki Sütaş tesislerini, gazetecilere gezdiren Yılmaz, sektör ve Sütaş hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'deki süt üretiminin dünya ortalamasının 6'da biri oranında olduğunu söyleyen Yılmaz, sektörün daha alacak çok yolu olduğunu belirtti. Yılmaz, verilerin tarım ve hayvancılık sektörünün gelecekte çok iyi yerlerde olacağını gösterdiğini kaydetti. Süt hayvancılığına başlamak için 48 büyükbaşlık sürünün iyi bir rakam olduğunu anlatan Yılmaz, böyle bir yatırım için 500-700 bin TL arasında bir yatırım yapılması gerektiğini ifade etti. Bu paranın yüzde 80'inin Ziraat Bankası tarafından kredi olarak verildiğini hatırlatan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu parayı bulamam, diyenler 12 hayvanla da başlayabilir. 12 hayvanla başladığınızda 6 yıl sonra 180 hayvana ulaşıyorsunuz ve bütün borcunuzu da ödemiş oluyorsunuz. Eğer bu işle yatırım bazında ilgilenmeyecekseniz, o zaman sözleşmeli çiftçilik modeli devreye giriyor. Biz çiftçilerle sözleşme yapıyoruz. Bizim için süt üretiyorlar. Her gün sütlerini topluyoruz. Bu sayede çiftçinin cebinde parası oluyor. Bu modeli çevre ülkelerde de uygulamak istiyorum."

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girerken tarımsal alanda önemli tavizler verdiğini de kaydeden Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, siyasi otoritenin bunu fark ettiğini ve bazı önlemler almaya başladığını belirterek, "Süt tozunu yerli üreticiden alan sanayicilere destek verilmeye başlandı. Türkiye'ye yılda 18 bin ton süt tozu geliyor. Bu 200 bin ton süt demektir. Ama verilen destekten sonra ithal edilen süt tozunun azalacağına ve yerli kaynaklardan sağlanacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

MARKALI ÜRÜNLERDE PAZAR LİDERİYİZ

Sütaş'ın tesislerinde dondurma dışında süt ürünlerinin tamamının yapıldığını ve Ar-Ge tesislerinde yeni ürünlerin geliştirilmeye devam ettiğini de söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı, şunları söyledi: "Markalı ürünlerde pazar lideriyiz. Yoğurdumuz, ayranımız, peynirlerimiz ve tatlılarımız piyasada çok iyi bir yer edindi." Sütaş'ın faaliyetteki Karacabey ve Aksaray fabrikalarından sonra yapacağı iki fabrikanın yerini ticari kaygılar sebebiyle açıklamak istemeyen Yılmaz, "Türkiye'nin doğusunda iyi bir pazar var. O tarafa doğru gitmek istiyoruz." dedi.

ZAMAN

Hiç yorum yok