BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Türkiye’nin ilk akredite ‘Toprak Laboratuarı’ İstanbul’da açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin toprak alanında uluslararası akredite olmuş ilk ve tek laboratuarını Kartal’da açtı. Başkan Topbaş, “Eskiden belediyemiz ve Türkiye’deki özel sektörümüz Avrupa’ya analiz için toprak gönderiyordu. Şimdi Türkiye’den ve Avrupa’dan analiz isteyenler bize geliyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Kartal’da oluşturduğu Türkiye’nin toprak alanında uluslararası akredite çalışmaları tamamlanmış ilk ve tek laboratuarını Başkan Kadir Topbaş açtı. Açılışta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet İhsan Şimşek ile diğer Büyükşehir Bürokratları katıldı.

“Daralan tarım alanları çok iyi kullanılmalı!..”

Basın mensuplarıyla birlikte Toprak Laboratuarını gezen Başkan Kadir Topbaş, yetkililerden laboratuarın özellikleri ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Kadir Topbaş, dünyada şehirlerin nüfusunun hızla artması nedeniyle tarım alanlarının daraldığını belirterek, “Daralan tarım alanlarının çok bilinçli kullanılması gerekiyor. Doğru kullanmıyorsanız, hala atadan gördüğünüz şekilde işliyorsanız, düşen verime de katlanmanız gerekiyor. Suyu ve gübreyi bile hangi ölçekte vermeniz gerektiği çok önemli” dedi.

Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde Türkiye’nin toprak alanında uluslararası akredite çalışmaları tamamlanmış ilk ve tek laboratuarını kurduklarını vurgulayan Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Toprağı çok iyi kullanmak gerekiyor. Çünkü 35 santimlik toprak tabakası 1050 sende ancak oluşuyor. Altından kıymetli bir değer. Bu değeri doğru kullanmasanız geri getirilmesi imkansız sonuçlar doğabiliyor. Bir karış toprağı kurtarabiliyorsanız insanlığa karşı bir vecibeyi yerine getirmiş oluyorsunuz. İlçe belediye başkanlarımıza da söyledim. Eğer bir yerde bir hafriyat alanı varsa, ‘orada üstteki 35 santimlik tabakayı toplayın, bir yere yığın. İleride lazım olur’ diyorum. Bu bir cevher, tepeler yapın. Daha sonra bulamazsınız. O toprak olmazsa yaşam olmaz. Hayat olmaz. Bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’ye örnek ve öncü olmak gibi bir görevimiz de var.”

Laboratuar tüm dünyaya hizmet verecek

Açılışı yapılan laboratuarın Türkiye’de tek akredite olmuş, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün dışarıdan danışmanlık almaksızın yapmış olduğu çok önemli bir merkez olduğunun altını çizen Topbaş, “Burada sadece toprak analizi değil, bitki, gübre ve kil analizi de yapılıyor. Böylece bir toprağın ne kadar suya, gübreye içindeki mineral yapısını öğrenip buna göre ekim yapabiliyorsunuz. Laboratuarımız Türkiye’de ilk ve tek, Avrupa’nın da sayılı laboratuarlarından biri. Sadece İstanbul’a değil tüm Türkiye’ye ve dünyaya hizmet verecek. Burayı açmadan önce tahliller için Avrupa’ya numune gönderiyorduk. Türkiye’deki özel sektörümüz de gönderiyordu. Şimdi Türkiye’den ve Avrupa’dan analiz isteyenler bize geliyor. Etiyopya’dan bile toprak analizi için geldiler. Akredite olmuş bir laboratuar olduğu için, dünyanın her yerine hizmet veriyoruz” diye konuştu.

Laboratuarda 5 bin farklı analiz yapılabildiğini ve en doğru sonuçların alındığını ifade eden Topbaş, Park Bahçeler Müdürümüz ile ekibine ve burada çalışan arkadaşlara özellikle teşekkür ediyorum. Biz yönetici olarak çalışma arkadaşlarımıza fırsatlar veriyoruz. ‘Gidin en güzelini bulun, yapın ve dünyada bir numara olun’ diyoruz. Onlar da bir işadamı gibi düşünerek her şeyin en iyisini yapıyorlar. Beyin refleksleri olarak dünyada bir numara olan bir milletiz. Büyükşehir Belediyesi olarak özel sektör gibi çalıştık. ‘Bu şehre ne katarız’ düşüncesiyle çalıştık. Belediyemiz göreve geldiğimiz günden beri her alanda çok önemli ve detaylı çalışmalar yaptı. İstanbul’a baktığınız zaman olumlu değişiklikleri her noktada görmektesiniz. Bu çalışmaları yaparken kendi imkanlarımızla ve kendi insanımızla yapmaya çalıştık. Hatta bilgi çağındaki bu süreçte bilgiyi kendimiz üretmeye çalıştık. Dışarıya bağlı olmamaya özen gösterdik. ‘İBB Trafik’, ‘İBB Mobil’ ve ‘Şehir Rehberi’ bu tür çalışmalarımızdan sadece birkaçı” şeklinde konuştu.

Açılışı yapılan laboratuar, toprak alanında ülkemizde uluslararası akredite çalışmaları tamamlanmış ilk ve tek olma özelliğine sahip. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan devralınan ve en modern cihazlarla donatılan laboratuar binası, danışmanlık desteği almadan akreditasyon çalışmaları tamamlandı. Toprak alanında Türkiye’nin ilk akredite laboratuarı olan bina, Avrupa’nın ise akredite olmuş sayılı laboratuarlarından biri.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuarda, toprak, sulama suyu, toprak düzenleyiciler (torf, organik gübre, mil, kompost) ve bitki (yaprak) analizleri yapılabilmekte. Yılda ortalama 3 bin 500 numunede 55 bin parametre analiz edilebiliyor. Yurtiçi ve yurtdışından gelen numuneler, test edilip onaylanmış ulusal ve uluslararası yöntemlerle analiz edilebiliyor. İstanbul’un 152 köyüne gidilip, çiftçiler toprak analizleri ve gübreleme konusunda uygulamalı olarak bilgilendirildi. Böylece tarım arazilerinin verimi artarken aynı zamanda ıslah edilmesi de sağlandı. Arazi ve iklime uygun bitki türü seçilerek ürünlerin kalitesi de artmış oldu. Ayrıca fazla gübrelemenin önüne geçilerek, toprakların çoraklaşması ve yeraltı sularına karışması önlenerek su kaynakları korundu.

Ekili alanlardan belirli zamanlarda bitki ve yaprak örnekleri alınarak, bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişme süreci kontrol altına alındı. Fazla gübre kullanımı ve su sarfiyatının önüne geçilerek tasarruf edilmesi sağlandı. Laboratuarda; gerektiğinde kimyasal gübre analizleri, toprak ve bitkide organik tarım için kalıntı analizleri, kış çalışmalarında kullanılan tuz ve solüsyonların analizleri, otoyol boyaları, yangın söndürme çalışmalarında kullanılan köpük ve kuru kimyevi tozların da analizleri de yapılabiliyor.

Hiç yorum yok