BAŞA DÖN

Reklam Alanı

VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUN TASARISI MECLİSTEN GERİ ÇEKİLMELİ

TARIM ORKAM-SEN, "Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı"nın güvensiz gıda üretimine yol açabileceğini, halk sağlığını ciddi tehdit altına sokacağını ve on binlerce mühendis ve teknik elemanın işini kaybetmesine neden olacağını öne sürerek tasarının meclisten geri çekilmesini istedi. ANKARA (ANKA) - Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası(TARIM ORKAM-SEN) "Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı" ile 20 bin civarında mühendis, tekniker ve teknisyenin işini kaybedebileceğini ileri sürdü. Sendika bu durumun güvensiz gıda üretimine yol açabileceğini, dolayısıyla halk sağlığını ciddi
tehdit altına girebileceğini kaydederek, tasarının meclisten geri çekilmesini talep etti.
TARIM ORKAM-SEN'den yapılan yazlı açıklamaya göre, kamuoyunun, ilgili meslek örgütlerinin ve bilim adamlarının tüm uyarılarına rağmen "Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı' mecliste görüşülmeye devam ettiği ifade edilerek, şu ifadeleri kullandı:
"Halen işsiz olan on binlerce mühendis ve teknik elemanın istihdam sorununu çözmeyen siyasi iktidar, bu yasa tasarısıyla 20 bin civarında mühendis, tekniker ve teknisyenin işini kaybetmesine ve işsizler ordusuna katılmasına neden olacaktır. Güvensiz gıda üretimine yol açabilecek, dolayısıyla halk sağlığını ciddi tehdit altına sokacak olan ve ayrıca on binlerce mühendis ve teknik elemanın işini kaybetmesine neden olacak olan "Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı' meclisten geri çekilmelidir. Güvenli gıda üretimi ve sağlıklı beslenme için 5179 sayılı yasa daha da iyileştirilmeli, gıda denetimi işi kamu eliyle sürdürülmelidir. Hükümet halen işsiz olan mühendis, veteriner hekim ve teknik elemanların işsizlik sorununu çözmek için de çalışma yapmalıdır."

-HALK SAĞLIĞI CİDDİ BİR TEHDİT ALTINA GİRECEK-

"Tasarıyla yasalaştığında 30 beygir gücünün altında kapasiteye sahip ve 10 kişinin altında çalışan istihdam edilen işletmelerde, sorumlu yöneticilik uygulaması kaldırılacaktır" denilen açıklamada, bugünkü mevcut haliyle bile gıda güvenliğinin sağlanmasında güçlükler yaşandığı, gıda işletmelerinin yüzde 80'ini oluşturan işletmelerde sorumlu yöneticiliğin kaldırılmasıyla halk sağlığının ciddi bir tehdit altına gireceği belirtildi. Açıklamada, Türkiye'de gıda sanayisinin önemli bir bölümü küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluştuğu ve gıda güvenliği ihlallerinin en sık görüldüğü, teknik bilgi ve desteğe en çok ihtiyaç duyan işletmelerin de bu kategoridekilerden oluştuğu kaydedildi. Yasa tasarısında halen kamunun yaptığı gıda denetimi işinin hizmet alımı yoluyla özel sektöre devrinin de yolunun açıldığı belirtilen açıklamada, sağlıkta ve diğer kamu hizmetlerinde yaşanan örneklerden de bilindiği gibi hizmet alımının taşeronlaştırma olduğu anımsatıldı. Açıklamada, taşeronlaştırmanın denetimsizlik, güvensizlik, güvencesiz çalıştırma ve yoksulluk anlamına geldiği vurgulandı.

Hiç yorum yok