BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Kuru üzümde rekolte düşüşü üreticiye yarayacak

Çekirdeksiz kuru üzümde en büyük üreticiler olan Türkiye ve ABD'deki rekolte düşüşünün üretici lehine sonuçlar doğuracağı ifade edildi.
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün geleceğinin tayin edildiği Dünya Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı bu yıl İzmir'de toplandı.


Swiss Otel'de basına kapalı yapılan konferansla ilgili yazılı açıklama yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, konferansa katılan tüm ülke delegasyonlarının ortak fikrinin, kuru üzüm üreticisinin mutlu bir sezon yaşayacağı yönünde oluştuğunu ifade etti.
Toplantıda dünya genelinde 1 milyon 53 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm üretimi beklentisinin dile getirildiğini bildiren Öz, şöyle devam etti:
''Geçen sezondan devreden 111 bin tonluk stokta eklendiğinde 1 milyon 164 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüme sahip olacağımız anlaşılıyor. Çekirdeksiz kuru üzüm üretici ülkelerin 520 bin 995 tonu iç tüketimde kullanacakları, 551 bin 828 tonu ise ihraç edebilecekleri, 28 bin tonluk kısmın ise stok olarak bir sonraki sezona devredeceği sonuç bildirgesinde yer aldı. Türkiye ve ABD'de üretim rakamlarındaki düşüş, İran'da ise üretim artışı olduğu tespit edildi. İran'daki rekolte artışı, Türkiye ve ABD'deki rekolte düşüşünü dengeler konumda. Bu durumun dünya genelinde üretici gelirleri açısından olumlu getiriler sağlayacağı değerlendirmesi yapıldı.''
Arjantin, Avustralya, Şili, Yunanistan, Hindistan, İran, Güney Afrika, Türkiye ve ABD delegasyonlarının katıldığı toplantının gelecek yıl 14-15 Ekim 2011'de Şili'de yapılması kararlaştırıldı.

Hiç yorum yok