BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Yeni dikilen badem fidanlarında budama nasıl olmalı

Genç meyve fidanlarında bilinçli olarak yapılan şekil budamaları izleyen yıllarda ağaçların dengeli bir taç sistemi oluşturmasını ve böylece daha verimli olmasını sağlamaktadır. Bu notta yeni dikilen badem fidanlarında ilk iki yıl yapılacak olan kolay bir şekil budaması yöntemi açıklanmıştır.



DİKİMDEN SONRAKİ BİRİNCİ KIŞ MEVSİMİNDE YAPILACAK OLAN İŞLEMLER...




Fidanın aşı yerinin 50 cm kadar üstünden başlayarak iyi gelişmiş olan dallardan 3 tanesini ana dal olarak büyümesi için aşağıda belirtilen özelliklere göre seçiniz ve çamaşır mandalı tutturarak işaretleyiniz.



1) Ana dallar birbirine yakın seçilmemelidir. Ana dallar arasında dikey olarak belirli bir uzaklık olmalıdır (Şekil 1). Üç ana dalın arasında dikey olarak yaklaşık 15-20 cm uzaklık bulunması bunların güçlü ve sağlıklı gelişmelerini sağlar.



2) Üç ana dalı, fidana kuş bakışı baktığınızda aralarında yaklaşık 120 derecelik açı olacak şekilde seçmeye çalışınız (Şekil 2). Bu şekilde yapacağınız seçim ileride tacın dengeli bir şekilde büyümesine ve böylece hem daha iyi ışıklanmasına ve budamanın daha az yapılmasına yardımcı olur.



3) Seçeceğiniz ana dalların gövdeyle geniş açılı bağlantı yapmış olmasına dikkate ediniz (Şekil 3). Gövdeyle sağlam bağlantı yapan dallar verim yıllarında meyve yükünden ötürü kırılmaz.



Yukarıda belirtilen özelliklere uygun olarak seçip mandalla işaretlemiş olduğunuz 3 adet ana dalın dışında kalan tüm dalları dibinden keserek çıkarınız.

Hiç yorum yok