BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Böğürtlen yetiştiriciliği ve böğürtlen nasıl yetiştirilmeli

Tüm dünyada çok sevilen, çok tüketilen ve çeşitli şekillerde değerlendirilen üzümsü meyvelerin kültüre alınmaları ve ıslah çalışmaları diğer ülkelerde yüz yılı aşkın bir süredir gerçekleştiği halde ülkemizde bu konuda çok geç kalınmıştır. Böğürtlen meyve türü insan sağlığında önemli rolleri olan organik asitler, mineraller ve vitaminlerce çok zengin bir türdür.

Birim alana getirisi oldukça fazla olan üzümsü meyveler arasında yer alan Böğürtlen'in ülkemizde de...
 yaygınlaştırılması için aralarında KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün de bulunduğu 17 kuruluşun katılımıyla yaklaşık 4 yıldır ülkesel bir proje yürütülmektedir. Bu proje kapsamında Böğürtlen yetiştiriciliği konusunda Kahramanmaraş ekolojisinde olumlu sonuçlar alınmıştır.



Değişik iklim şartlarına kolay adapte olabilmesi, kolay çoğaltılabilmesi, kısa sürede meyveye yatması, bitki boyunun kısa olması nedeniyle kadın ve çocuklar tarafından kolayca toplanılabilmesi, çit bitkisi olarak değerlendirilebilmesi ve hepsinden önemlisi herkes tarafından çok sevilerek tüketilmesi Böğürtlenin önemli avantajlarından bazılarıdır.



Yapılan ıslah çalışmaları ile elde edilen dikensiz böğürtlen çeşitlerinin yetiştirilmesi, hem daha kaliteli meyve eldesi hem de kültürel işlemlerin ve derimin kolaylaşması açısından önem taşımaktadır.



Simgesi dondurma olarak bilinen ilimizde böğürtlen yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü, genelde bir bölgede önce yeni meyve türünün yetiştiriciliği başlar, daha sonra yetiştirilen meyvelerin değerlendirilmesi için endüstri kuruluşlarına gerek duyulur. Oysa, Kahramanmaraş'ta bu meyve türünü değerlendirecek bir endüstri kolu önceden oluşmuş durumdadır.



Bölgemizde böğürtlen yetiştiriciliğine ilgi duyan üreticilerimize, KSU Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce çeşitli konularda (fidan temini, bahçe tesisi, yetiştiricilik) gerekli teknik bilgi sağlanmaktadır. Böylece, Kahramanmaraş İlinde Böğürtlen yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına ve bunun sonucunda hem bölgenin kalkınmasına hem de üreticilerin refah düzeyinin artırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.

Hiç yorum yok