BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Dü Bünyesinde Tarım Ve Kırsal Kalkınma Fakültesi Kurulacak

Düzce Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanan Tarım ve Kırsal Kalkınma Fakültesi hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. DÜZCE (İHA) - Düzce Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanan Tarım ve Kırsal Kalkınma Fakültesi hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya fakültenin kurulumunda kurucu olarak...
 görev alacak olan Doç. Dr. Günay Çakır, Yrd. Doç. Dr. Yakup Çıkılı, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gösterit ve Yrd.Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu katıldı.
Türkiye'de bu isimle kurulacak ilk fakülte olma özelliğini taşıyan Tarım ve Kırsal Kalkınma Fakültesi'nin kurulma gerekçeleri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Günay Çakır, ''Doğu Marmara ve Batı Karadeniz havzalarında tarım ile ilgili bir fakülte bulunmuyor. Düzce Melen Havzası, İSKİ tarafından su havzası ilan edilmiş ve bu da sanayi gelişimini değil tarımsal gelişimi ön plana çıkarmıştır. Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerinde Türkiye'yi en çok zorlayan konuların başında da yine tarım sektörü gelmektedir. Coğrafi bölge olarak Düzce ilini de kapsayan Batı Karadeniz Bölgesi'nde (Bolu, Kastamonu, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Düzce) tarım bilimleri ile ilgili lisans eğitimi veren bir üniversite bulunmamaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 'Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli' kapsamında oluşturulan Batı Karadeniz Havzası toprakları Düzce ilinin arazi varlığının tamamını içine alırken İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop, illerinin arazi varlığının bir kısmını kapsamaktadır” dedi.



Çakır, Düzce Üniversitesi'nin bölge tarımının gelişmesine verdiği önem doğrultusunda Çilimli Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Organik Tarım ve Arıcılık Programları ile ilgili eğitimin verildiği Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü'nü kurduğunu ifade ederek, “Gerekli alt yapı ve mevcut akademik yapının oluşması için yoğun çaba harcamaktadır. Kurulacak Tarım Bilimleri Fakültesinin görevi, biyolojik kaynaklar ve biyolojik üretimin sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi için öğrenme ve uzmanlık konularının geliştirilmesi ile ilgili sorumluluğu yüklenmek olacaktır. Bu sorumluluk biyoteknoloji, gıda sanayisi ve çevre sorunları gibi tarımla ilgili geniş konuları da kapsayacaktır. Bölge ve ülke tarımının sorunlarının çözümüne yönelik araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi fakültenin en önemli amaçları olup, bu amaca ulaşılması için atılacak'' diye konuştu.

Hiç yorum yok