BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Hayvan Hastalığını Araştıran Tübitak Bir Bulguya Rastlamadı

Bolu'nun Göynük İlçesinde Henüz Teşhis Edilemeyen Hastalık Nedeniyle Hayvanların Telef Olması Vatandaşları Tedirgin Ediyor.  Bolu'nun Göynük ilçesinde henüz teşhis edilemeyen hastalık nedeniyle hayvanların telef olması vatandaşları tedirgin ediyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun köyden aldığı numunelerde bir bulguya rastlanılmadığı öğrenildi. İstanbul ve Ankara'daki veteriner fakültelerinin yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da köyden aldığı numuneleri incelemeye...
 devam ediyor.




Örencik'te son 10 ay içerisinde yaklaşık 100 büyük ve küçükbaş hayvan henüz nedeni tespit edilemeyen bir hastalığa maruz kaldı. Hayvanlarda görülen hastalık ilk önce Seher Yücel'e ait 3 büyükbaş hayvanda tespit edildi. Tarım Müdürlüğü ekipleri, hayvanlardan teşhis amaçlı kan serumları alarak bağlı bulundukları Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi. Bu sırada serbest veteriner hekimler tarafından hasta hayvanlara tedavi yapıldı ancak olumlu netice alınamadı. 3 büyükbaş hayvan zorunlu kesime gönderildi. Alınan numunelerin laboratuvar raporunda hastalık bulgusuna rastlanmadı.



Köyde yaklaşık 2 ay sonra Mehmet Akıtürk'e ait 13 adet büyükbaş hayvanın da hastalandığı belirlendi. Bu hayvanlarda kesime sevk edildi. Hastalığın başlangıcından bu yana çok sayıda hayvan, hastalığa bağlı olarak tedaviye cevap vermemesi nedeniyle kilo kaybına sebep olmadan ve yersiz tedavi masrafı yapılmasına engel olunması amacıyla kesime gönderildi. Göynük İlçe Tarım Müdürlüğü aynı köyden numuneler alarak Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi. Ancak bu numunelerin sonucunda bir hastalık bulgusuna rastlanmadı. Yalnızca kan serumu değerlerinden kalsiyum değerinin normalin altında, magnezyum ve fosforun ise üstünde olduğu tespit edildi.



Bolu İl Tarım Müdürü Mehmet Altun başkanlığında bir ekipte köye gitti. Yapılan araştırma sonucunda hastalığın 'Botulismus' olabileceği kanaati oluştu. Pendik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Müdürlüğü'nden getirtilen 500 doz ilaç ücretsiz olarak hayvanlara aşı edildi. TÜBİTAK görevlileri de köye gelerek taş, toprak, su, yem ve kan örneği almıştı. Ancak TÜBİTAK'ın incelemesi sonucu bir bulguya rastlanılmadı. Son olarak köydeki hayvanlardan İstanbul ve Ankara'daki veteriner fakültelerinin yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri numune aldı.



KÖY HALKI TEDİRGİN OLUYOR



Örencik'te son 10 ay içerisinde yaklaşık 100 hayvanın telef olması köylüleri tedirgin ediyor. Köy halkı, "Son bir yıl içerisinde büyük ve küçükbaş hayvanlarımızda ölümler yaşanıyor. Hastalığın henüz nedeni tespit edilemedi. Tatmin edici sonuç yok. İlgileniyorlar ama çare yok. Hastalıksa adı konsun. Biz bu ölümlerin neden gerçekleştiğini tespit etmelerini bekliyoruz." diyor.

Hiç yorum yok