BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Besicilere yeni tesvik, besicilere yeni destek 2011

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2011 yılında hayvancılık destekleri için ayrılan kaynağın 440 milyon lira artırılarak, 1 milyar 700 milyon liraya çıkartıldığını bildirdi. Artırılan kaynağın 390 milyon lirası besicilik için, 50 milyon lirası da süt tozu ihracatı için kullanılacak.
Et ithalatından alınan gümrük vergileri besicilerin desteklenmesinde...
 kullanılacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndaki Küçük Ev’de bir basın toplantısı düzenleyerek, 2011 tarımsal destekleriyle ilgili kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığını açıkladı. Bakan Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, canlı hayvan ve et ithalatı ile geniş tüketici kitlesinin mağduriyetini önlerken, şimdi de bu operasyondan elde ettiği maddi gücü üreticilerin lehine bir kaynak aktarımına dönüştürdüğünü ifade ederek, bu çerçevede hayvancılık sektörüne yönelik bir dizi yeni uygulamanın hayata geçirildiğini söyledi.



İTHALAT VERGİSİ, BESİCİYE DESTEĞE DÖNÜŞTÜ
Bu çerçevede canlı hayvan ve et ithalatından alınan vergi gelirlerinin, besicilik ve süt fiyat istikrarı için kullanılmaya başlandığını söyleyen Eker, 2011 yılı bütçesine 440 milyon TL kaynak ilave edilerek hayvancılık desteklerinin toplam 1 milyar 700 milyon TL’ye çıkartıldığını ve besicilik için 390 milyon TL, süt tozu ihracatı için de 50 milyon TL kaynak ayrıldığını ifade etti.



2011 YILINDA İLK DEFA UYGULANAN DESTEKLER
2011 yılında ilk defa besi hayvancılığına destek getirildiğini sözlerine ekleyen Eker, mevcut besi hayvanını kestirip yerine yerli besi materyali bağlayan üreticiye hayvan başına 300 TL destek verileceğini, süt priminin yüzde 50 oranında arttırıldığını, sözkonusu ödemelerin, 2011 yılı içerisinde üçer aylık dönemler halinde yapılacağını söyledi. Bakan Eker, “Yine; süt tozu ihracat desteği getirildi ve 20 bin ton süt tozunun ihracatı planlanarak 50 milyon TL kaynak ayrıldı. Böylece, gümrüksüz süt tozu ithalat hakkı bulunan ihracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu yaklaşık 18 bin ton süt tozunun tamamı yurt içerisinde ürettirilerek desteklenecek” şeklinde konuştu.



KÜÇÜKBAŞA BÜYÜK DESTEK
Türkiye şartlarına çok uygun bir üretim alanı olan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde de bir dizi destek uygulamasına geçildiğini söyleyen Bakan Eker, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için hayvan başına verilen desteğin yüzde 50 arttırılarak 10 TL’den 15 TL’ye çıkarıldığını bildirdi. Bakan Eker, böylece koyun ve keçi sütüne inek sütüne göre 2.5 kat fazla destek uygulamasının hayata geçtiğini ifade ederek, “Ayrıca, ‘Halk Elinde Islah Projesi’ daha önce 12 ilde uygulanırken, 2011 yılında ülke genelinde uygulamaya geçilerek daha verimli hayvan materyali elde etme imkânı ülke geneline yayılmış oldu. Organik hayvancılık yapan üreticiler de destekleme kapsamına alındı ve tüm desteklerin yüzde 50 fazlası oranında desteklenmeleri kararlaştırıldı. Yem bitkileri destekleri de artırılırken, diğer destekleme uygulamaları ise 2010 yılında olduğu şekliyle devam ediyor” dedi.

Hiç yorum yok