BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Hollandalılar Urfa'da seracılık yapacak

Şanlıurfa'nın güneşli gün sayısı ve seracılık alanındaki elverişli konum seracıların dikkatini çekiyor. Çiçekçilik konusunda marka haline gelen Hollanda, bu alanda Urfa'ya yatırım yapmak için ortak arıyor. Daha önce Antalya ve Denizli'de incelemede bulunan Hollanda Tarım Ticaret Destek Ofisi (NABSO) Genel Müdürü Jop Kipp ve Genel Müdür Yardımcısı Eren Kızılateş, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde bulamadığını ...
Güneydoğu'da bulduğunu kaydetti. Şehrin çiçek seraları için daha uygun olduğu kanaatine varan Hollandalı girişimciler, bölge için yeni olan çiçekçiliği canlandıracak.



Karaali Jeotermal Sera Bölgesi'nde incelemelerde bulunan NABSO yetkilileri, jeotermal sera bölgesini Avrupa kanalıyla dünyaya açmak, Türk ve Hollandalı yatırımcıları tanıştırarak işbirliği için uygun zemin hazırlamak ve ortak yatırımlarla karşılıklı kazanım sağlamak amacında olduklarını belirtti. Bölgede yapılacak müstakbel yatırımları teşvik edeceklerini duyuran Hollandalılar, Urfalı meslek örgütlerinden ve işadamlarından da destek istedi. NABSO Genel Müdürü Kipp ve Genel Müdür Yardımcısı Kızılateş, incelemelerin ardından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin'i de ziyaret ederek oda ile işbirliği yapmak istediklerini belirtti.



ORTADOĞU'YA BU KAPIDAN GİRİLİR



Ticaret Odası Başkanı Ertekin, Hollanda'dan seracılık konusundaki işbirliği teklifine sıcak baktıklarının altını çizerek, "Şanlıurfa'nın bulunduğu stratejik konum itibarıyla Hollanda için Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine açılan kapı durumundadır." dedi. ŞUTSO Başkanı sözlerine şu şekilde devam etti: "Özellikle ortak pazarlara Şanlıurfa ve Hollanda firmalarının işbirliği içinde açılmasının, ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat niteliği taşıdığını düşünüyoruz. İlimizde Hollanda-Şanlıurfa iştirakiyle ürünlerin üretilerek Irak, Suriye, Mısır gibi yakın ülkelere ulaşmasını sağlayabiliriz. Böylelikle Hollanda düşük ulaşım maliyetine ve kolay pazar oluşturabilme gücüne kavuşabilecektir."



NABSO Genel Müdürü Kipp ise Şanlıurfa'ya yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Şanlıurfa'nın önemli bir tarım kenti olduğunu, yapılacak yatırımların her iki ülke için olumlu olacağını dile getirdi. Şehirde oluşturulacak ticaret ortamında önemli olan tarımsal çeşitlilik bilincinin ortaya çıkarılması olduğuna işaret eden Kipp, "NABSO'nun tarımsal ağırlığı olan çiçekçilik sektörü Şanlıurfa'da oldukça yeni. Amacımız bu sektörü Şanlıurfa'da da geliştirmek. İlk adımda kâr elde edip gitmek gibi bir niyetimiz yok. Daha önce Antalya ve Denizli'ye gittik. Şanlıurfa'da diğer kentlerden daha uygun ortamı olduğunu gördük. Detaylı inceleme için nisan ayında yapacağımız Türkiye gezisini Şanlıurfa'ya ayırmayı planlıyoruz." diye konuştu. Ticaret Odası'nda gerçekleşen toplantıya NABSO yetkililerinin yanı sıra GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, ŞUTSO Meclis Üyesi İbrahim Halil Peltek, işadamları Sıtkı Açanal ve Yusuf Çelik de katıldı.



Hiç yorum yok