BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Mineral katkılı organik gübre üretti

Kütahya'da faaliyet gösteren Omi Madencilik, leonardit madeninden mineral katkılı organik gübre üretti. İşlettiği kömür ocağında bulduğu leonardit maddesini 4 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu organik gübreye dönüştüren firma, bu sayede verimin yüzde 40 ile 110 arasında arttığını açıkladı. Omi Madencilik'e bağlı Kütahya Kimya'nın genel koordinatörü Ali Ayhan, bu gübreyi başta domates, biber, patates, arpa ve buğday olmak üzere 180 farklı meyve-sebzede denediklerini...
 ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, "Leonardit kaynaklı hümik asit, topraklarda alınamayan besin elementlerini mıknatıs gibi çekip bitkiye veriyor." dedi. Ayhan'ın verdiği bilgiye göre maden katkılı gübrenin çiftçiye maliyeti dekar başına 6,5 lira ile 10 lira arasında değişiyor. Geçen yılın mayıs ayında üretimine başlanan organik gübre, Black Strong markasıyla piyasaya çıktı.



Tarım, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde yaygın olarak kullanılan hümik asit, doğada en fazla leonardit madeninde bulunuyor. Yerin 100-150 metre altında linyit tabakaların üzerinde bulunan leonardit, yüzde 40-90 arasında hümik asit içeriyor. Leonardit kaynaklı hümik asitler, tarım ürünlerinde verimi önemli ölçüde artırıyor. Hümik asit, tıpkı anne sütü gibi bitkinin ihtiyacı olan zengin besin içeriğine sahip. Bitkide kök gelişimini sağlayarak ürünün verim ve kalitesini artırıyor. Kimyasal gübrenin kullanımını azaltarak yeraltı sularının kirlenmesini engelliyor. Toprağın su tutma kapasitesini artırırken birim alanında en az girdi kullanılarak en fazla ürün elde edilmesini sağlıyor.

Hiç yorum yok