BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Narenciye balı, sezonun ilk hasadı başlıyor

Türkiye'nin en önemli arıcılık merkezlerinden Adana, aynı zamanda arıcıların kışlak olarak kullandığı bir yer.Yaz aylarında Doğu Anadolu, Ege ve Karadeniz'de bal üreten arıcıların büyük kısmı, kış sezonunda arılarını Çukurova'da konaklatıyor. Kış mevsiminin ılıman geçmesi sebebiyle Çukurova'daki narenciye bahçelerine bırakılan kovanlarda arılar hem kışı geçiriyor, hem de narenciye...
 bahçelerindeki ağaçlardan sezonun ilk balını üretiyor. Üretim sezonu, buradan elde edilen ilk balın petekten çıkarılması ile başlıyor. Bu vesileyle geçen yıl başlatılan bal hasat şenliklerinin ikincisi yapılacak.

Bahar mevsiminin gelmesiyle hareketlenen bal üreticilerini sezona başlama heyecanı sardı. Nisan ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek narenciye balı hasadı ile üreticiler harekete geçecek. Arıların kış sezonunu geçirdikleri Çukurova'da narenciye bahçelerindeki ağaçlardan elde ettiği balın sezonun ilk ürünü olduğunu kaydeden Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan, narenciye balının öyküsünü şöyle anlattı: "Kışı geçirmeleri için Çukurova'daki bahçelere bırakılan arılar, bu sürede narenciye ağaçlarından yararlanarak bal da üretiyor. Arıcılar bu ürünü hasat ettikten sonra kovanlarını toplayarak Doğu Anadolu, Ege ve Karadeniz yörelerine hareket ederler." Geçmişte arıcıların kış aylarında Çukurova'da kovanlarını bırakacak yer bulmakta güçlük çektiğini, bahçe sahiplerinin de buna sıcak bakmadığını hatırlatan Salcan, "Hatta ücreti karşılığında bile güçlükle ikna olurlardı. Ancak son yıllarda tarım sektöründe yaşanan gelişmeler, bitkilerin döllenmesinde bombus arılarından faydalanılması ile birlikte bal arılarından da bu konuda yararlanmak artık çiftçinin işine gelmeye başladı. Artık arıcılar yer aramıyor, çiftçi, bahçesine kovanlarını bırakacak arıcıların peşinden koşmaya başladı." ifadelerini kullanıyor.
BAL FİLMİNE ALTIN ARI ÖDÜLÜ
Narenciye balı hasadı, geçen yıldan bu yana bir dizi etkinlikle gerçeleştiriliyor. Etkinliklerin ikincisi bu yıl 6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adana Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Bal Tanıtım Derneği işbirliği ile düzenlenen etkinlikler kapsamında 11 Nisan'da Hilton Oteli'nde altın arı ödülü verilecek. Altın arı ödülü 'Bal' filmi ile sektöre dönük olumlu tanıtımından dolayı yönetmen Semih Kaplanoğlu'na verilecek. Tarihî Taşköprü'de ve Ziyapaşa Bulvarı'nda bal şerbeti sebili kurulacak.

Hiç yorum yok