BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Zeytin taklitçileri için birlik oldular

Gıda sektöründe merdiven altlarında üretimlerin artması ve bazı çevrelerin taklit üretim yapmaları sebebiyle insan sağlığı tehlikeye atılıyor.Son dönemde bu tür vakaların artmasına bir tepki de zeytin ve zeytinyağı firmalarından geldi. Hem Türk zeytini ve zeytinyağının dünyada hak ettiği yeri alması hem de taklit ürünlerle mücadele için Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi
 (UZZK) kura kuruldu. Konsey, taklit ve hileyi önlemek amacıyla Beyaz Liste dönemi de başlattı. Kalite Kontrol Programı adıyla başlanan yeni bir uygulamanın sonunda, Türkiye'de zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 80'ine yakın bölümünü üreten 5 kuruluşa ait altı marka gönüllü olarak girdikleri kalite denetiminden geçerek UZZK'nın Beyaz Liste'sine girdiler. Sektör temsilcileri, böylece sektördeki olumsuzlukları en aza indirmeyi amaçlıyor. Dernek çatısı altında bulunan birlik ve firmalar, hem kaliteli üretim güvencesinin devamlılığını sağlamak hem de tüketicilerin doğru bilgilendirmesi için gerekli adımları atmakta kararlı.

Bu çerçevede bir araya gelen sektörün önemli oyuncuları, gelinen son nokta ile ilgili bilgi verdi. Sektörde taklit ve tağşişe karşı piyasadaki tek yasal yetkili olan Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile koordineli bir mücadele başlattıklarını belirten UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, tüketicilerin doğru bilgilere ulaşması için gerekli altyapıları oluşturduklarını kaydetti. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de Türkiye'de yaklaşık 2 milyon ton seviyelerinde bitkisel yağ tüketimi gerçekleştiğini, ithal edilen sıvı yağlara yılda ortalama 2 milyar dolar ödediğini, ülkenin petrolden sonra en büyük ithalat kalemini bu alanın oluşturduğunu savundu.

Zeytin sektörünün dünyayla uyumlu olacak şekilde değişim ve dönüşümünü gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Marmara Birlik Genel Müdürü İbrahim Minareci ise sektörün bazı sorunlarının hâlâ çözülememiş olmasından dolayı büyümenin istenilen seviyede olmadığını kaydetti.

Hiç yorum yok