BAŞA DÖN

Reklam Alanı

15 bin çay üreticisine 40 bin saat çay dersi verildi

Dünya devi Unilever'e ait Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı projesi başlattı. Çay tarımını geliştirmeyi, verimliliği artırmayı ve geleceğinin güvence altına alınmasını hedefleyen proje çerçevesinde 550 Unilever çalışanı teorik ve uygulamalı 2 bini aşkın eğitim verecek. Şirketin CEO'su Karaca, "200 bin kişinin geçim kaynağı olan çayın lezzetini gelecek kuşaklara taşıyacağız." dedi.Unilever'in markalarından
 Lipton, Türkiye'de çay tarımını geliştirmeyi, ekim yapılan toprakların bilimsel analizden geçirilerek verimliliğin artırılmasını ve toprakların korunarak geleceğinin garantiye alınmasını hedefleyen sürdürülebilirlik projesi başlatıyor. Proje çay ekimine uygun toprakların yapısının analiz edilerek doğru gübreleme yapılmasını, çevreye zararın en aza indirilmesini ve bilinçlendirme çalışmaları yoluyla çay üreticilerinin yılda 3 milyon TL tasarruf sağlamasını ve beş yılda verimliliğin yüzde 15'e kadar artırılmasını öngörüyor. Lipton dünya çapında yürütülen kampanyaya uygun olarak, şirketin son dönemde büyümesine en yüksek katkıyı yapan Türkiye'yi de sürdürülebilir büyüme konusunda öncelikli ülke olarak belirledi.
Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Proje-si'nin en önemli üç temel ilkesinden birisinin sosyal boyut olduğunu ve bu kapsamda, yöre halkının ve özellikle çay tarlalarında çalışan kadınların en büyük sağlık sıkıntısı olduğu belirtilen bel, omur ve eklem ağrılarına yönelik bir sağlık projesini de hayata geçireceğini açıkladı. Proje kapsamında Karadeniz'de 5 bin kadına sağlık hizmeti götürülmesi hedefleniyor. Dünya genelinde, 2015 yılına kadar poşet çaylarda kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt eden Lipton, Türkiye'de 2015'e kadar, fabrikalarında üretilen tüm çayların ve 2018'e kadar ise kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlayacağını açıkladı. 100 yıllık ekonomik ömrünün 70 yılını doldurmuş olduğu belirtilen Türk çayının gelecek kuşaklara kalmasını amaçlayan projenin tanıtımı dolayısıyla Lipton'un Rize Pazar fabrikasına ve bölgedeki çay bitkisi üretim alanlarına düzenlenen basın gezisine Unilever Türkiye CEO'su ve Asya, Afrika, Orta ve Doğu Avrupa Başkan Yardımcısı İzzet Karaca ile Unilever Türkiye Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Seçkin ve Nihal Temir'in yanı sıra Lipton Global Marka Geliştirme Direktörü Michiel Leijnse katıldı. Seçkin, 15 binden fazla çay üreticisini çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlendirerek, tarım uygulamalarını geliştirmeyi ve ekolojik dengeyi koruyacak uygulamaları yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. 2014 sonuna kadar 550 Unilever çalışanı 15 bini aşkın çiftçiye birebir eğitim verecek. CEO İzzet Karaca ise "Türkiye'de 2018 yılına kadar tüm çay tedarikimizi sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçlıyoruz. Umuyorum bu proje sayesinde sadece 15 bin çay üreticisi değil 50 bin çay üreticisinin tümü sürdürülebilir çay tarımına yönelir." değerlendirmesini yaptı.
RAKAMLARLA TÜRKİYE ÇAY PAZARI
Toplam ciro 1 milyar 350 milyon TL
Üretim 235 bin ton
İthalat 25 bin ton
Kaçak giren 40 bin ton
Toplam tüketim 300 bin ton
Nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor
Türkiye, kişi başı tüketimde birinci

Türkiye, çay üretiminde beşinci

Hiç yorum yok