BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Karides yetiştirmek, Karides yetiştirme teknikleri




Karides Yetiştiriciliği
Karides Yetiştirmek
   Karides yetiştirin ya da EFTA ülkelerinden ithal edin Türkiye artık ayağı yere basan turizm ülkelerinden biri. Tesislerde bulunması gerekli hemen her gıda maddesi ya üretiliyor ya da ithal ediliyor. Özelikle turizmde tüketilen çoğu gıda maddesinin ithalatında çeşitli kolaylıklar var. Turist, bir şeyleri görmek, denemek, tatmak
 istiyor. Yerel tatlar cazip. Lakin kimisi kendi geleneklerine, yerel mutfağına ve ulusal lezzetlerine bağlı...

Kimisi alışkanlıklarından ve damağından kolay vazgeçemiyor. Ve bugün Türkiye mutfak sanatında iddialı bir yere gelmişse ‘gastronomi turizmi’ diye bir kavram giriyor işin içine. Bu nedenle dünyanın ünlü spesiyalitelerini turiste sunmak gerekiyor. En çok ilgi gören ise lezzeti ve görüntüsüyle jumbo karides!

Karidesin diğer boyları da hayli rağbette. Türk mutfağına tam yerleşmemiş olsa da balıkçı tezgâhlarında önemli bir yer işgal etmesi Türk mutfağı için ümit vaat ediyor. Güneydoğu Asya ülkelerinde sudan ucuza satılan karides bizde yeterince avlanamadığı için epey pahalı. Yetiştiricilik ise birkaç denemeyi içeren başlangıç safhasında.


Karidesi şu anda sıfır gümrükle ithal etmek mümkün. Bu işe yatırım yapacak girişimciler karides yetiştiriciliğine soyunmadan önce ithalat yaparak bu pazarı tanıyabilir hatta kendi markalarıyla donmuş ve taze karidesi piyasaya rahatlıkla sürebilirler. Gümrük tarife pozisyon cetvelinde ve mevzuatın diğer fasıllarında ‘küçük karides’, ‘büyük karides’ diye bir ayırım yok. Karides tek bir tanım içeriyor: 0306.13.50 gümrük tarife pozisyonuyla her türden karidesi aynı fasıldan ithal etmek mümkün.

Gümrük vergisi şöyle uygulanıyor: Eğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden karides ithal ederseniz gümrük vergisi ödemek zorundasınız. Keza diğer ülkelerden, örneğin karidesin bol olduğu Körfez’den ya da Uzakdoğu’dan karides getirtirseniz gümrük vergisi çok daha yüksek. Neredeyse maliyetin yüzde 50’si kadar!

İthalatı AB’den ya da üçüncü dünyadan değil de EFTA ülkelerinden, örneğin Norveç’ten yaparsanız gümrük vergisi problemi pek yok. Aynı kolaylık karşılıklılık amacıyla ikili ticaret anlaşması yapılan kimi ülkeler için de geçerli. Bu noktada karar bu işe yatırım yapacak girişimcilere düşüyor. Önerimiz şu: Önce uygun koşullarda ithalat yapın piyasayı tanıyıp, markanızı yerleştirdikten sonra karides yetiştiriciliğini etüt edin.

Karides yetiştiriciliği zor ama bir o kadar da kazançlı bir iş. İthalatla başlayıp bu işin gelecekte nasıl bir pazara dönüştüğünü gördükten sonra yatırım kararı vermek en doğru yol. Bu arada yetiştiricilikle ilgili ülkemizde çok sayıda yayın ve zengin bir arşiv bulunduğunu da hatırlatalım.

Hiç yorum yok