BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Keşmir keçisi yetiştirmek ve kaşmir yünü üretimi


Keşmir keçisi yetiştirmek
Kaşmir yünü üretimi
 Sadece etinden sütünden değil, yününden de yararlanılan keçi ırkları Malum, keçi her türden zor koşula uyum sağlayan dayanıklı bir hayvan. Boer gibi et ırkları yanında son yıllarda giderek popüler olmaya başlayan Saanen ırkı keçiler süt veriminin yüksekliği nedeniyle yetiştiriliyor. Ancak ‘Angora’ gibi uluslararası
 bir tanıma isim olmuş ‘Ankara keçisi’ nedense girişim alanında eskisi kadar rağbette değil. Oysa ‘tiftik’ olarak anılan Ankara keçisinin yünü çok değerli. Görece ilgi azalmasının nedeni ise son yıllarda dünya ölçüsünde ‘kaşmir’e olan yoğun talep.

Keşmir keçisi adından da anlaşılacağı üzere Hint Yarımadası’nın kuzeyindeki Keşmir bölgesine uyum sağlamış geleneksel bir keçi ırkı. Yünü çok değerli! Bu ırk Anadolu yaylarına uyum sağlayacak nadir türlerin arasında. Fransızların “haute couture” olarak adlandırdığı yüksek düzey tekstil endüstrisinin ana girdilerinden birini teşkil eden ‘kaşmir yünü’ bugün ipekten bile değerli!

Kaşmir aynı zamanda dünyanın sayılı jenerik markalarından. Halen Ankara keçisinden elde edilen angoraya karşı 20 kez daha pahalı olan kaşmir yünü bu keçi ırkını yetiştiricilik alanında cazip kılıyor.

Şimdi yetiştirmek üzere canlı olarak ithalatını yapmak mümkün. Ayrıca dünyanın gelişmiş ülkelerinde bulunan kimi ‘kaşmir enstitüleri’ yoluyla damızlık hayvan getirerek burada seri üretim de yapılabilir. Kısacası Anadolu coğrafyasında da kaşmir yetiştiriciliği oldukça ilginç ve getirisi yüksek bir iş.

1 yorum:

  1. Maalesef kaşmir keçisi ülkemizde devlet tarafından zamanında getirilmiş ancak iklim şartlarımıza uyum sağlayamamıştır. Kaşmir kalitesi ciddi derecede bozulmuştur. Bu yüzden üretiminden vazgeçilmek durumunda kalınmıştır.

    YanıtlaSil