BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Makadamya cevizi ve Kalamata zeytini yetiştirmek


kalamata zeytin yetiştiriciliği
makadamya cevizi yetiştirmek
 Ambalajlı kalamata zeytini farklılığın sembolü olabilir
Şimdi Amerika’da moda olmaya başlayan gurme bir tat var. Yüzde 70 ‘makadamya cevizi’ ve yüzde 30 ‘kalamata zeytini’... Bu basit formülü içeren sürülebilir lezzetler kahvaltı sofralarında çok popüler
.



Bazı firmalar bu formüle bir miktar biber ekliyor.
Şimdiden sandviç ve kanepelerin vazgeçilmezleri arasına girmiş. Aynı reçeteyi bildiğimiz cevizden üretenler de var. İşin sırrı kalamata zeytininde. Kalamata zeytini özellikle ABD’de başlı başına bir marka. Avrupa’da da çok tutuluyor.

Bizim bazı yörelerimizde iriliğinden ötürü ‘eşek zeytini’ adı verilen bu tür, normal zeytinden en az iki misli büyük. Ödemiş, Tire ve Akhisar yörelerinde rahatça yetiştirilebiliyor. Aslında kalamata zeytini adını Yunanistan’daki bir yöreden almış. Burada zeytin değişik bir salamura teknikleriyle terbiye ediliyor ve mayalanıyor.

Kalamata’nın diğer zeytinlerden ayrılan özelliği onun turşuya benzeyen ilginç tadı. Bir bakıma buna zeytin turşusu demek de mümkün.  Genellikle patlıcan moru rengiyle bu zeytinlerin birçok tiryakisi var. Aynı zamanda çok iyi bir ihraç ürünü... Yeşil ve siyah türleri daha değişik çeşni ve lezzete sahipler.

Genellikle şarap sirkesi içinde olgunlaştırılan kalamataların besin değeri de hayli yüksek. Son yıllarda ülkemizde de tanınmaya başlayan bu zeytinin kendine özgü bir pazarlama mecrasının bulunması şart. Konu tam bir uzmanlık alanı olduğundan özel bir segmentte kalamatanın değişik türlerinin yeni ambalaj formlarıyla tüketiciye sunulmasında yarar var.

Bu konuya ilgi duyan girişimciler klasik zeytin ticaretinden tamamen farklı olarak bu işi ana uğraşı alanı haline getirebilirler. Şimdiden ilgi göreceğini, değişik lezzetiyle yeni bir mecra yaratacağını söylemek mümkün.Fiyatı diğer zeytin türlerinden daha yüksek, hem de ayrı bir sınıfı temsil ettiğinden raflarda daha prestijli bir yere sahip olması çok mümkün. Kısacası değişik ambalaj dizaynıyla farklı kulvarda önemli fırsatları vadeden bu ilginç ürünü girişimcilerin daha yakından incelemesinde yarar var.

Hiç yorum yok