BAŞA DÖN

Reklam Alanı

Mersin Balığı yetiştirmek ve Mersin Balığı Havyar üretimi


Mersin Balığı yetiştiriciliği
Mersin Balığı Havyar üretimi
 Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Su ürünleri Dairesi Başkanlığı’nın yakın takibinde önemli bir proje daha gerçekleşti. Samsun Çarşamba’daki Yedikır tesislerinde yetiştirilip markalanan mersinbalıkları Yeşilırmak
 ağzından suya bırakıldı. Bu amaçla tertiplenen törene iki hafta önce Çarşamba Belediye Başkanı, Samsun Valisi, Çevre ve Orman Bakanı, Tarım ve Köy İşleri Bakanı katıldılar. Amaç, Türkiye’deki mersinbalığı popülasyonunun iyileştirilip çoğaltılması.

Mersinbalığı ‘pelajik’ türden dinozorların hüküm sürdüğü zamanlardan günümüze ulaşmış kemikli bir balık türü. Bilindiği üzere en önemli özelliği dünyaca ünlü pek lezzetli siyah havyarının altın gibi değerli olması... Bu törenle birlikte Türkiye’de yeni bir girişim sayfası daha açıldı. Henüz tam etüt edilmemiş olsa da mersinbalığını kültür ortamında yetiştirmek artık pekâlâ mümkün.


Esasen yetiştiriciliğin dünyada birçok örneği var. Mersinbalığı havyarının ana üretim merkezi Rusya. Halen Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin akarsularında bu balığın hem ticareti yapılıyor, hem de havyar üretimi gerçekleştiriliyor.

Dünyadaki havyar üretimi 70 bin tonu geçmiş durumda. Endüstriyel boyutta bu işe yaklaşan yetiştirici ülke ise İsrail. Halen İsrail’de 10’dan fazla mersinbalığı havyarı işleyen tesis var. ‘Sturgeon caviar’ tanımıyla sadece 200 gramlık kutusunu dış dünyaya 600 dolardan satıyorlar. Mersin balığının kültür ortamında yumurtaları alınıp işlenebiliyor. Dünyada en çok aranan lüks sofra ürünlerinden biri olması bu işi bir endüstri dalı haline getirmiş.

Mersinbalığı havyarının ticareti sipariş esasına göre peşin parayla yapılıyor. Ülkemizde yetiştiriciliğin bu özellikler dikkate alınarak yapılması şart. Fakat işin biraz zamana ihtiyacı var. Çünkü mersinbalıklarının cinsel olgunluğa erişip yumurtlama aşamasına gelmesi uzunca bir zamana ihtiyaç gösteriyor.

Rusya’dan Türkiye’ye getirilen 2 bin 500 mersinbalığı yavrusundan sonra Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinde de salma işlemi devam edecek. Uzun vadeli yatırımı göze alanlar için -İsrail örneğinde olduğu gibi- büyük fırsatlar olduğu kesin. Daha fazla bilgi için meraklı girişimciler ‘sturgeonaquafarms.com’ adresinden ilginç bilgilere ulaşabilirler.

Hiç yorum yok