Kenevir Yetiştiriciliği ve Kenevir Ekim İzni Olan İl ve İlçeler
Kenevir
Kenevir ve esrar tamamen farklı amaçlarla kullanılan ayrı bitkilerdir. Marijuana, yaygın olarak bilindiği gibi tıbbi veya eğlence amaçlı olarak kullanılır. Kenevir ise (esrar kullanılamayan) çeşitli uygulamalarda kullanılır. Bunlar arasında sağlıklı besin takviyeleri, cilt ürünleri, kağıt, giysi ve aksesuarlar bulunur.Kenevir Yetiştiriciliği ve Kenevir Ekim İzni Olan İl ve İlçeler |
Kenevir 25.000'in üzerinde uygulamaya sahip olduğu bilinmektedir. Esrar, kenevirden zıt olarak farklı görünüyor. Yapraklarını gözlemlediğinizde, marihuana'nın şekli ya geniş yapraklı, sıkı bir tomurcuk ya da kılları olan bir şeye benzemektedir. Öte yandan kenevir, üstte yoğunlaşan cildinde yaprakları vardır. Bitkinin üst kısmının altında az dal veya yaprak vardır. Uzaktaki bitkileri gözlemlediğinizde, marihuana gibi kısa yağlı bir çalıya benziyor. Genel olarak, bir kenevir çiftliğini endüstriyel kenevir ile karşılaştırdığınızda, birbirinden açıkça farklı olduklarını fark edeceksiniz.
Kenevir Ekim İzni Olan İller ve Başvuru Şartları
Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, 1 Ocak-1 Nisan tarihlerinde yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvuracak. Kenevir yetiştiriciliği için başvuruda, çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlememesi gerekiyor. Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak.Kenevirin faydaları nelerdir?
1.Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.2.Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.
3.Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda…
4.Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere…
5.Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir.
6.Çok az suya ihtiyaç duyar.
7.Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır. Yani kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşsa tarım ilacı sektörüne de gerek kalmaz.
8.Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.
Kenevirin kullanıldığı başlıca sektörler
1.İlaç yapımı2.Kâğıt yapımı
3.Yakıt yapımı (bio yakıt)
4.Kumaş yapımı
5.Otomotiv sektörü
6.Petrol ve petro kimyanın kullanıldığı her alanda alternatif
7.Kozmetik ve sabun yapımı
Kenevirin medikal kullanımı
1.AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor.2.Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
3.Bazı doktorlar bilinçaltı temizliği için kenevirin tek yöntem olduğunu söylüyor. Eski yıllarda, eski medeniyetlerde bu gerekçe ile yoğun olarak kullanılıyordu.
4.Bataklık kurutmada çok etkilidir.
5.Radyasyon temizleyicidir.
6.Olağanüstü miktarda Oksijen üretir.
7.Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığından: Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 21/10/1990
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 20672
BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmelik kenevire bağlı olarak uyuşturucu madde üretiminin önlenmesi amacıyla, kenevir ekimi yapılacak bölgelerin tesbiti, ekimlerin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere yapılacak işlemlere ait usul ve esasları belirlemek üzere hazırlanmıştır.
Kapsam Madde 2 - Bu Yönetmelik, kenevir ekiminin yapılmasına izin verilecek il ve ilçelerin tesbit edilmesi, ekim izni alınmasında izlenecek usul ve esasları, ekimlerin kontrolü, hasadı, izinsiz ilişkilere uygulanacak işlemleri ve kontrollerde görevli personelin yetiştirilmesi ilgili çalışmaları kapsar.
Hukuki Dayanak Madde 3 - Bu Yönetmelik, Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 3116 sayılı Kanununun 33 üncü maddesi ile 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun 3652 sayılı Kanun ile değişik 23 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen : Bakanlık: Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığını, İl Müdürlüğü: Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığının İllerdeki Müdürlüğünü , İlçe Müdürlüğü: Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığının İlçelerdeki Müdürlüğünü,
Kenevir: Saplarından lif ile kağıt ve yakacak ham maddesi, tohumlarından yağ ve dişi bitkilerin çiçekli veya meyveli dal uçlarından esrar elde edilebilen, mahalli olarak bazı yörelerde kendir, hint keneviri, çedene, veya çetene olarak isimlendirilen başta cannabis sativa ssp sativa ve cannabis sativa ssp indica olmak üzere cannabis cinsine bağlı kültürü yapılan bütün tür ve alt türlere ait bitkiler.
Lif: Kenevir saplarından elde edilen ve birçok maksatla
Tohum: Kenevir saplarından elde edilen, genelde yağlık, çerezlik ve kuş yemi olarak kullanılan tohumu veya keneviri üretimi için gerekli olan tohumu ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM : Ekimle ilgili hükümler Ekim Bölgeleri
Madde 5 - Lif, tohum veya her iki amaca yönelik kenevir ekimlerine müsaade edilecek İl ve İlçeler aşağıda gösterilmiştir. Bu İl ve İlçelerin dışında her ne maksatla olursa olsun kenevir ekimi yasaktır.
Ekim Yapılacak İl ve İlçeler
*Amasya ve Bütün İlçeleri
*Antalya ve Bütün İlçeleri
*Burdur ve Bütün İlçeleri
*Çorum ve Bütün İlçeleri
*İzmir ve Bütün İlçeleri
*Kastamonu ve Bütün İlçeleri
*Kayseri ve Bütün İlçeleri
*Kütahya ve Bütün İlçeleri
*Malatya ve Bütün İlçeleri
*Ordu ve Bütün İlçeleri
*Samsun ve Bütün İlçeleri
*Sinop ve Bütün İlçeleri
*Tokat ve Bütün İlçeleri
*Uşak ve Bütün İlçeleri
*Urfa ve Bütün İlçeleri
*Yozgat ve Bütün İlçeleri
*Rize ve Bütün İlçeleri
*Zonguldak ve Bütün İlçeleri
*Bartın ve Bütün İlçeleri
*Karabük ve Bütün İlçeleri
Yeniden Ekim Bölgesi İhdası
Madde 6 - Ekim bölgelerini azaltmak veya çoğaltmak Bakanlık yetkisindedir. Yapılacak tetkik ve değerlendirmelere göre gerektiğinde talimatla yeniden ekim bölgeleri ihdas edilebileceği gibi mevcut ekim bölgeleri de iptal edilebilecektir.
Ekim İzni Müracaatı Madde 7 - Her ne maksatla olursa olsun kenevir ekimi yapacak çiftçiler , İl veya İlçe Müdürlüklerinden izin almak zorundadırlar. Çiftçiler her yıl 1 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında bulundukları yerin İl veya İlçe Mülki amirliklerine ( EK - 1 ) 'deki dilekçe örneğine göre doldurulmuş bir dilekçe ile müracaat ederler. Dilekçede ekiliş amacı olan Lif ve tohum ayrı ayrı belirtilir. Müracaat tarihleri dışında çiftçi müracaatları değerlendirilmez ve kenevir ekim izni verilmez.
Ekim İzni Verilmesi Madde 8 - Kenevir ekimi izni için müracaat eden üreticilerin dilekçeleri, bu iş için İl veya İlçe Müdürlüklerinde tutulan müracaat defterinde kayıt edilir ve müracaatçıya müracaatının alındığına dair bir belge verilir. İl veya İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlarca müracaatçının tarlaları görülür, tarlaların müracaat formuna uygun olup olmadığı tespit edilir ve birer krokileri çizilerek dosyasına konur. Tarlalar müracaat formundaki bilgilere uygunsa müracaatçıya (Ek - 2)'deki örneğe göre Kenevir Ekim İzin Belgesi verilir.
İzinsiz Ekimler Madde 9 - İzinsiz yapılan kenevir ekimleri hangi amaca yönelik olursa olsun kanun hükümlerine göre imha edilir ve ekici hakkında cezai işlemler uygulanır. İzin belgesi alınmasına rağmen belgede belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde ekim yapanlar hakkında da 1. fıkradaki hükümler uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Kontrol İşleri Kontrol Mercii
Madde 10 - Kenevir ekimi için izin verilen ve ekim yapılar yerler, izin veren İl ve İlçe Müdürlüklerince ekimden hasada kadar devamlı kontrol altında tutulur ve amaca yönelik ekim yapılıp yapılmadığı izlenir. Ekim bölgeleri dışında yapılan kaçak kenevir ekimleri de İl ve İlçe Müdürlüklerince izlenir ve kaçak ekimler hakkında mevzuat hükümleri uygulanır.
Kontrol Zamanı Madde 11 - İl ve İlçe Müdürlükleri teknik elemanları tarafından kenevir ekimleri, ekiminden hasadına kadar kontrol edilir. Teknik elemanlar kendi sorumluluk bölgelerindeki ekilişleri en az ayda bir defa kontrol ederler ve kontrol sonuçları her ekicinin kartına işlenir.
Kontrollerde Dikkat Edilecek Hususlar: Madde 12 - Kontrollerde dikkat edilecek hususlar şunlardır; a) Kontrollerde esas amaç, esrar üretimine mani olmakla beraber kenevir üretim tekniği konusunda da çiftçilere yardımcı olmaktır. b) Kontrollerde ilk defa ekiliş izni olup olmadığına bakılır ve beyan edilen ekiliş miktarının aşılıp aşılmadığı tesbit edilir. c) Ekiliş amacı dışında kullanılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Bu yolda işaretlere rastlandığı takdirde çitçiler ikaz edilir, ikaza uymayanlar için kanuni işlemler yapılarak izni iptal edilir. d) Kontrollerde çiftçilere kenevir ekimi, bakımı ve hasadı konularında teknik bilgiler götürülerek çiftçilerin daha teknik ve verimli çalışmaları sağlanır. e) Bitkilerden esrar alınabilecek çiçeklenmeden tohum elde edilmesi ve havuzlamaya kadar olan dönemlerdeki kontroller çok daha hassasiyetle yapılır. f) Her kontrolden sonra tesbit edilen hususlar çiftçi kontrol kartlarına işlenir.
Kontrollerde Görevli Personel Madde 13 - Kenevir ekim bölgelerindeki İl ve İlçe Müdürlüklerinde, ekiliş alanları dikkate alınarak yeterli sayıda teknik eleman görevlendirilir. Teknik elemanlar ziraat yüksek mühendisi ve ziraat mühendisi olur. Bunların bulunmadığı yerlerde ziraat teknisyenleri görevlendirilir. Görevlendirilen teknik elemanlar en kısa zamanda Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça düzenlenecek hizmetiçi eğitim programları ile teknik elemanların kenevir tarımı ve kontrolü hususlarında yetiştirilmeleri sağlanır. Teknik elemanların görevleri ile ilgili her türlü ihtiyaçları görevli oldukları İl ve İlçe Müdürlüklerince karşılanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Yürürlük Hükümleri Yürürlük
Madde 14 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme Madde 15 - Bu Yönetmelik hükümleri Tarım Orman ve Köyişleri Bakanı tarafından yürütülür. ( Kaynak : TARIM.GOV.TR)
Sakarya bölgesinide katsaydınız kenevir üretimine. Burada ekin alanlarımız çok ama gün geçtikçe yapılaşma artıyor. Hem kenevir ekebilseydik tarım arazilerimizide kurtarmış olurduk...
YanıtlaSil