Tatlı Patates yetiştirmek, Tatlı Patates ile para kazanmak
Tatlı patates yetiştirmek Tatlı Patates yetiştiriciliği |
ve zahmetsiz. Tek farkı, tatlı patatesin daha sıcak bir iklimde yetiştiriliyor olması.
Tekrar etmemizde yarar var: 2050 yılında 10 milyarı aşacak nüfus nedeniyle gezegenimizde ciddi bir kıtlık baş gösterebilir. Değişen iklimin etkisiyle büyük oranda açlık da başlayabilir. İnsanların beslenme değeri yüksek ürünlere olan talebi giderek artıyor. Çevre kirliliği ve su problemleri ise bu süreci tetiklemeye devam ediyor. Şimdiden kolay yetiştirilen bitkiler için çoğu ülkede ciddi hazırlıklar var. Az miktarda suya ihtiyaç duyan bitkilerin başında ise ‘tatlı patates’ geliyor.
Tatlı patates (ipomoea batatas) en çok Çin’de yetiştiriliyor. Dünya üretimi 170 milyon ton civarında. Çin bu miktarın yarısını üretiyor. Haşlandığında lezzeti aynen kestane tadında olan bu ürün hemen her yerde kullanılabiliyor. Örneğin ekmeklerin formülüne girmesi en yeni eğilimlerden biri.
Tatlı patatesin nişasta içeriği çok zengin. Vitamin ve mineral yönünden de ilginç özelliklere sahip. Tatlı patates iyi nem tutuyor. Bu özelliği kuraklık riski olan alanlar için çok önemli. Uygulamalar Çin’in bazı bölgelerinde olağanüstü sonuçlar vermiş.
Şeker içeriğinin yüksek olması ise şimdiden pancar muadili olarak şeker fabrikalarının ilgisini çekiyor... Dahası, mısır, pirinç ve buğdaya alternatif olabilecek bitkilerin başında geliyor. Kabuk ve kalibrasyon artıkları besleyici değeri yüksek hayvan yemi olarak tüketiliyor ya da alkol yapımında kullanılıyor.
Tatlı patatesten elde edilen alkol içeriği yakıt hücreleri için de mükemmel bir kaynak. 2020′den itibaren çoğu ülkede hibrit araçlar bu yakıtla çalışacak. Örneğin Brezilya bu işin öncülerinden. Zahmetsizce yetiştirilen tatlı patatesin ilginç özelliklerinden bir diğeri ise plastik üretiminde devrim yaratması!
Tatlı patatesten elde edilen çevreci plastikler yeni bir dönemi başlatmak üzere. Bizde Çukurova ve GAP bölgeleri için oldukça ilginç bir bitki. Girişimciler ürünün yaygın adı olan ‘yam’ tanımıyla internette arama yapıp tarımsal özelliklerini öğrenebilirler
YORUM EKLE